Home > Investeringar under och efter ett valår

Investeringar under och efter ett valår

Medan investerare väntar på resultatet från presidentvalet 2020 är det värt att ta en titt på vad investerare brukar göra under och efter ett valår.

Det jämna valet fortsätter och när denna artikel skrivs ser det ut som att Biden kommer vinna medan senaten blir republikansk. Om så blir fallet kommer det finansiella stödpaketet troligtvis bli mindre än vad marknaderna trodde. Aktiemarknaden fortsätter dock att stiga, framförallt Nasdaq 100. Förklaringen är att en Biden-vinst inte hotar de stora IT-företagen på samma sätt som Trumps administration på sistone har gjort.

Detta kan dock ändras snabbt, då inte alla röster har räknats än. Medan investerare fortfarande har svårt att positionera sig inför den ovissa framtiden kan vi ta en titt på vad valår ofta innebär hur ett aktiemarknadsperspektiv.

Vad vi kan förvänta oss under ett valår

Det första man bör ha i åtanke är att marknaden upplever högre volatilitet under ett valår. Detta år har volatiliteten varit extremt på grund av andra faktorer, nämligen COVID-19-pandemin.

Med tanke på den höga volatilitet som uppstår under ett valår föredrar vissa investerare att reducera risken i sina portföljer.

Detta innebär ofta att investerare överger positioner under valåret och fram till valdagen, och att de istället satsar på tillgångsklasser med mindre risk. Den allmänna tendensen är att året efter valåret ser det rakt motsatta – pengar skjutsas in på aktiemarknaden och ut ur andra, säkrare tillgångar. Faktumet att aktierna stiger efter valdagen kan därmed vara relaterat till att investerare redan positionerar sig inför 2021.

En annan sak att ha i åtanke är att aktiemarknaden har levererat positiv avkastning under de senaste två årtiondena, oavsett vem som har vunnit. Detta år ser inte ut att bli annorlunda, även om det fortfarande finns ett par handelsdagar kvar.

Om det finns en chans för investerare att avvika från sina långsiktiga investeringar sker det troligtvis under valåren. Med tanke på aktiemarknadens historiska trend under dessa år är det dock troligtvis bäst att fortsätta hålla sina positioner även under valåren.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.