Home > Investeringsargumentet för platina

Investeringsargumentet för platina

När man tänker på råvaror är det första man tänker på ofta guld, och ibland silver. Andra råvaror erbjuder dock samma diversifieringsfördelar, om inte mer. Platina är en marknad som man bör hålla ett öga på då det ger en samma diversifieringsfördelar som guld.

Dessutom har platina och guld en direkt korrelation på 0,7, vilket innebär att man kan lägga till det i sin portfölj och få en annan effekt än med guld. En korrelation på 1 innebär att marknaderna korrelerar fullständigt medan 0 innebär att de inte korrelerar alls. Om en tillgång har en korrelation på under 0,5 är det en god idé att lägga till den i portföljen.

Med detta i åtanke är det inte särskilt nödvändigt att lägga till platina i en portfölj som redan är diversifierad med guld. Men innan man lägger till guld i portföljen är det värt att överväga platina.

Vad är det som driver platinamarknaden?

Precis som andra råvarumarknaden är platinamarknaden beroende av tillgång och efterfrågan. Industriella genombrott och innovation ansvarar för förändringar i tillgång och efterfrågan för råvaror. När det kommer till platina är det en av kärnorna inom vätgasekonomin, då det används för att generera grön vätgas och för bränsleceller till elfordon.

Klimatförändringar är ett faktum, och många utvecklade länder har omdirigerat sin import mot gröna projekt. EU är ett bra exempel på detta med den gröna given som har som mål att sänka koldioxidutsläpp med 50% under de kommande åren. Detta är ett ambitiöst projekt som redan har godkänd finansiering. Sådana resultat kan endast uppnås via strukturella och industriella förändringar, och de råvaror som gör sådana förändringar möjliga ökar i efterfrågan. Platina är en sådan råvara.

Från ett investeringsperspektiv erbjuder platina samma säkring mot risk som guld. Historiskt sett har det dock presterat bättre än guld under finansiella kriser. Under finanskrisen 2008 presterade exempelvis platina bättre än guld med över 30%. Guldinvesterare kan därför börja vända sig mot platina som en proxy för guld, vilket korrelationen i början av artikeln antyder.

Råvarumarknaden består inte bara av guld och silver. Investerare som är villiga att satsa på ny teknik och gröna trender bör ta platina i åtanke för långsiktiga positioner i portföljen. Då platina erbjuder diversifiering i portföljen kan platina vara ett bra alternativ till guld.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.