Home > ISM Manufacturing för november sänder blandade signaler

ISM Manufacturing för november sänder blandade signaler

USA befinner sig i en övergångsperiod. Till följd av det kan inte många viktiga beslut fattas under de dagar som är kvar fram tills det att landets nya president tar över.

Men ekonomin upphör inte för det, och USA fortsätter att prestera väl med tanke på krisen. Gårdagens ISM Manufacturing hamnade på 57,5, vilket bekräftar en stark vändning för sektorn, även om tjänstesektorn står för en större del av landets BNP.

Stark ISM Manufacturing i november men svag sysselsättning

ISM i USA liknar PMI i Europa och testen av världen. Den enda skillnaden kommer från vilka institutioner det är som gör uträkningarna Institute of Supply Management (ISM) för USA och Markit för PMI.

När en sektor expanderar jämfört med föregående period hamnar rapporten på över 50, och när sektorn sammandrar hamnar siffran på under 50.

Ju större skillnaden är från 50-nivån ju allvarligare blir lågkonjunkturen respektive expansionen. Nivåer över 60 eller under 40 är dock ovanliga. De visar på en ekonomi som överhettas eller som befinner sig i en djup lågkonjunktur. Implikationerna går bortom rapporten då påverkan på inflationen och penningpolitiken även väger tungt.

Gårdagens rapport hamnade på 57,5, vilket mer eller mindre ligger i linje med förväntningarna på 57,9. Detta visar att sektorn presterar väldigt väl, med många goda nyheter om man tittar på detaljerna.

Exempelvis växer de flesta delkategorierna, exempelvis orderstock, ny export, produktion och så vidare. Det finns dock en kategori som fortfarande sammandrar, och det är en viktig kategori med tanke på att detta är en NFP-vecka. Sysselsättningen föll från 53,2 i oktober till 48,4.

På ett sätt är detta inte överraskande. Förra månaden visade rapporten över nya arbetslöshetsanmälningar på en arbetsmarknad som har stora problem.

Jerome Powells tal igår gjorde det tydligt att USA inte är ute ur krisen. Han belyste behovet för mer stöd då folk har problem att hitta nya jobb, då det tar lång tid att skapa nya jobbmöjligheter.

Allt sammantaget visade tillverkningsrapporten för november en sektor som expanderar, vilket är bra. Den enda oron kommer från sysselsättningen och faktumet att rapporten är ett diffusionsindex. Med andra ord kan det vända eller kollapsa enkelt då det helt enkelt jämför med föregående månad. Till följd av det behövs stabila trender och rapporter på över 50 för att kunna hävda att sektorn mår bra.

Viktigast av allt är att sysselsättningen växer. Hittills gör den inte det.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.