Home > ISM Manufacturing PMI når överhettade nivåer

ISM Manufacturing PMI når överhettade nivåer

Årets första viktiga ekonomiska rapport avslöjar en uthållig ekonomi i USA. ISM Manufacturing är den mest relevanta indikatorn för tillverkningssektorn i USA, och den nådde nivåer på över 60 i december.

Efter förväntningar på 56,6 nådde ISM Manufacturing hela 60,7 i december. Detta är långt ifrån 50-nivån, som är skiljelinjen mellan sammandragning och expansion. Det är värt att nämna att ISM, precis som PMI i Europa och resten av världen, faller under 50 innebär det att sektorn sammandrar, och när den når över 50 expanderar sektorn. Normala nivåer under en expanderande ekonomi är mellan 50 och 60. Allt över 60 visar en sektor som riskerar att överhettas.

Kommer Fed ingripa om resten av ekonomin återhämtar sig lika snabbt som tillverkningssektorn?

Detaljer från ISM Manufacturing i december 2020

För traders finns det flera saker att ta hänsyn till vad gäller ISM-rapporten. Å ena sidan visar rapporten hur sektorn presterar. Å andra sidan tittar traders på detaljerna i rapporten och sammanställer informationen för att skapa en kvalificerad gissning om hur annan ekonomisk data kommer se ut.

ISM-rapporterna är extra viktiga då de oftast kommer innan NFP-rapporten. NFP släpps den första fredagen varje månad, och ISM Manufacturing kommer ut ett par dagar tidigare. Om sysselsättningskomponenten är stark kan det innebära att NFP kommer slå förväntningarna.

ISM Manufacturing-rapporten för december 2020 avslöjade att sysselsättningskomponenten steg till 50 för första gången sedan pandemin bröt ut. Detta är otroligt viktigt för NFP-rapporten och antyder att vi kommer få se en positiv rapport på fredag.

Utöver en stark sysselsättningskomponent har inventarierna minskat drastiskt sedan december. Detta är ännu ett positivt tecken för ekonomin då låga inventarier antyder att ekonomin har mer utrymme att växa under den kommande perioden. Om ADP-rapporten slår förväntningarna senare idag kan marknaden börja prissätta en positiv NFP-rapport.

Hur reagerar den amerikanska dollarn på detta? Oftast är positiv ekonomisk data positiv för valutan. Denna gång har dock dollarn istället gått ned då marknaden fokuserar mer på pandemin och hur Fed har svarat på den ekonomiska krisen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.