Home > Italien förblir en kriskandidat.

Italien förblir en kriskandidat.

Italien förblir en kriskandidat och det går inte att utesluta ett scenario där den så kallade femstjärnerörelsen hamnar i regeringsställning och skuldkrisen återvänder.

Det skriver Commerzbank i ett kundbrev på måndagen i spåren av det oväntat stora bakslaget för den italienska regeringen i söndagens folkomröstning om konstitutionella reformer där nej-sidan fick stöd av nästan 60 procent.

Femstjärnerörelsen, med komikern Beppe Grillo i spetsen, förblir enligt den tyska banken ett hot mot valutaunionen EMU på medellång sikt.

”Att marknaderna reagerar lugnt i den asiatiska handeln beror delvis på att Italiens president Sergio Mattarella siktar på att utse en interimsregering som kan komma att förändra vallagen på ett sätt som är negativt för femstjärnerörelsen”, skriver Commerzbank i analysen.

Ekonomerna anser att den italienska ekonomin fortsätter att lida av tidigare excesser och ”fossila strukturer”. De hänvisar till stora skulder, bankproblem och en icke-flexibel arbetsmarknad.

Den italienska banken Unicredit konstaterar likt flera andra bedömare att utfallet i folkomröstningen går bortom vad opinionsundersökningarna indikerade. Banken bedömer därför med att säljtrycket troligen kommer att blossa upp på nytt.

”Vårt huvudscenario förblir att en vaktmästarregering utses och att det inte blir något omedelbart nyval. Det begränsar utrymmet för att ränteskillnaderna inom euroområdet ska vidgas ytterligare”, skriver Unicredit.

Italien förblir en kriskandidat.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto