Home > Italienska Monte dei Paschi ska avskeda 20% personal och stänga 30% kontor.

Italienska Monte dei Paschi ska avskeda 20% personal och stänga 30% kontor.

Den krisdrabbade italienska banken Banca dei Monte Paschi ska som en del av omstruktureringen av verksamheten minska personalstyrkan med 20 procent och skära ner antalet kontor med 30 procent på fem år.

Det meddelades under en presskonferens på onsdagsmorgonen efter att EU på tisdagen givit slutgiltigt klartecken för den italienska staten att rädda Monte dei Paschi med drygt 5 miljarder euro av offentliga medel.

Beskedet om att antalet kontor ska minska med 600 stycken fram till 2021 medan personalstyrkan samtidigt ska dras ned med 5.500 personer till cirka 20.000 kommer bara några timmar efter att vd Marco Morelli på tisdagskvällen avfärdat rykten om att uppsägningar är planerade.

På tisdagen lade vidare, inom italiensk banksektor, Carige fram en finansieringsplan som bland annat inbegriper en nyemission om 500 miljoner euro.

I förra veckan träffades en EU-godkänd lösning för Veneto Banca och Banca Popolare di Vicenza där den italienska staten går in med upp till 17 miljarder euro.

”Dessa överenskommelser innebär en vändpunkt för hela den italienska bankindustrin. Det värsta är över, italienska banker har klarat av att gräva sig ut och trycka på omstartknappen”, sade Unicredits tidigare vd Federico Ghizzoni till Bloomberg News.

Det Milanobaserade mäklarhuset Marzottos vd Jacopo Ceccatelli noterar att vissa av räddningsåtgärderna kan ifrågasättas i skenet av EU-bankkrisregleringar.

”Men från ett italienskt perspektiv är de väldigt positiva eftersom det tar bort systemrisken i det italienska banksystemet”, påpekade han för Bloomberg News.

Federico Santi, analytiker på Eurasia, för fram att Italien nu har täppt igen de läckande hålen men att de underliggande problemen som under lång tid har plågat det italienska banksystemet består.

”Det kan finnas tecken på förbättringar men det är fortfarande inte något stort språng framåt”, sade han.

Inte heller obligationsförvaltaren Marco Elser, på Lonsin Capital, bedömer att problemen är över.

”Italien kommer antagligen att göra vad landet alltid har gjort och kicka burken fram längst vägen”, sade han till Bloomberg News.

Vid det senaste årsskiftet fanns totalt 313 miljarder euro i problemfyllda lån inom den italienska banksektorn, eller 15 procent av den totala utlåningsstocken.

Italienska banker steg överlag i Milano på tisdagen och har fortsatt svagt upp under onsdagens öppningshandel.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto