Home > Ivey PMI tillbaka i expansiva territorier

Ivey PMI tillbaka i expansiva territorier

Kanadensiska Ivey PMI släpptes igår och avslöjade en stark vändning mot expansiva territorier. Detta bekräftar korrelationen mellan den kanadensiska och amerikanska ekonomin då båda ländernas PMI:er vände skarpt förra månaden.

Ivey PMI tas fram av Ivey Business School i Kanada, och är en månatlig rapport över variationen i ekonomisk aktivitet och täcker alla delar av den kanadensiska ekonomin. Investerare värdesätter IVEY PMI Index då det har visat sig lyckas förutsäga makroekonomisk aktivitet i Kanada, framförallt vad gäller BNP.

Inte en vanlig PMI

Trots vad namnet antyder är detta inte en vanlig PMI. Kanadas Ivey PMI täcker i kontrast till den ISM-data som publiceras i USA hela ekonomin i Kanada, utan att separera tillverkning och tjänster. Dessutom baseras den på data från slutet av månaden, och inte på mitten av månaden. Respondenterna ombeds även att svara på en enda fråga angående inköp jämfört med föregående månad.

Slutligen innehåller den både privata och offentliga sektorer. Trots skillnaderna fungerar tolkningen likadant, 50-nivån är den viktiga linjen som skiljer mellan expansion och sammandragning.

Ivey PMI för juni 2020 slog både föregående månads data och data från juni 2019 och landade på 58,2 jämfört med 39,1 i maj 2020 och 52,4 i juni 2019. Detta visar en stark vändning för den kanadensiska ekonomin, vilket beror på att företag har börjat öppna upp igen och konsumtionen har börjat öka.

Detaljerna från rapporten är ännu mer uppmuntrande. Exempelvis nådde Iveys sysselsättningsindex 52,8 i juni, vilket visar på betydligt högre sysselsättning än föregående månad. Även deras prisindex ökade till 56,4, vilket är den tredje månaden i rad som detta index ökar sedan starten av coronavirus-pandemin.

På den lite mer negativa sidan såg lager sina högsta nivåer på över två år, vilket indikerar att stora delar av ökningen av prisindexet inte beror på stark efterfrågan från konsumenter utan snarare att företag samlar på sig inför framtiden.

Allt sammantaget var det en bra rapport, framförallt med tanke på omständigheterna och vad marknaden förväntade sig. Jämfört med förväntade 50,2 krossade 58,2 prognosen. Men, datan resulterade inte i ökningar för CAD-paren, trots den överraskat positiva rapporten.

En förklaring till detta kan vara att marknadsdeltagarna förväntade sig en stark siffra baserat på vad ISM i USA visade. En annan förklaring kan vara att sommaren redan är här och att intervallen har börjat dominera.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto