Home > J.P. Morgan slår förväntningarna med en stark start på tredje kvartalet

J.P. Morgan slår förväntningarna med en stark start på tredje kvartalet

Resultatrapporterna för det tredje kvartalet har börjat komma in, och det är den finansiella sektorn som är först att rapportera. J.P. Morgan är en av de största investmentbankerna i världen och rapporterade riktigt starka resultat, vilket överraskade många marknadsdeltagare.

Konsekvenserna av COVID-19 var givetvis viktiga för marknaden. Fokus i dessa resultat var på avsättningar för kreditförluster på grund av pandemin. Många överraskades av att J.P. Morgan rapporterade betydligt lägre avsättningar än väntat – endast 0,61 miljarder dollar efter en förväntad siffra på över 2 miljarder dollar.

Detta var inte de enda positiva nyheterna från banken. Både EPS och intäkter från investeringar ökade markant.

En analys av J.P. Morgans resultat från det tredje kvartalet

Företaget rapporterade $2,92 EPS efter förväntningar på $2,35. Utöver stark EPS rapporterade även företaget en imponerande ökning av intäkter från investeringar då dessa steg med 30% årligen till 6,6 miljarder dollar. Stora delar av resultatet kommer från marknader med fixerade intäkter (ökning med 29%) och aktiemarknader (ökning med 32%).

Banken menar att det finns problem för företagets huvudsakliga verksamhet framöver då ränteintäkterna har sjunkit med 9% årligen. Detta är dock ingen överraskning med tanke på de låga räntorna överlag, och de kompenserade för detta genom att tjäna mer på investeringar. Om vi återgår till de starka intäkterna från investeringar menar de att det blir en ökning på 20%, vilket är goda nyheter för J.P. Morgan-investerare.

Utöver detta gav även J.P. Morgan starka framtidsutsikter med ytterligare förbättringar i likviditet och kapital, vilket kan ses på CET1.

Men, den starka rapporten räckte inte för att få deras aktiepris att öka. Efter en initialt positiv reaktion har aktien idag legat på 100,95 dollar, vilket är en nedgång med 1,61%, vilket går i linje med den allmänna negativa trend som har setts på aktiemarknaden på sistone.

J.P. Morgan är ett företag som delar ut avkastning på 3,57% och en utbetalningsgrad på 48,69%. Dessutom har de en femårig tillväxtgrad på 16,17% under de senaste sju åren.

Den finansiella sektorn i USA, och även i Europa, har haft problem med de låga räntorna (som även har varit negativa i Euro-området). Med det i åtanke är vändningen för den finansiella sektorn, med starka resultat trots COVID-19-pandemin, är goda nyheter för aktiemarknaden i stort. Återigen sätter J.P. Morgan en hög standard för investmentbankerna, och dess europeiska konkurrenter har haft svårt att matcha dess resultat.

Taggar: