Home > Jakten på ett Coronavirus-vaccin ökar

Jakten på ett Coronavirus-vaccin ökar

Det har aldrig tidigare i modern tid existerat ett ögonblick då både medicinska och vetenskapliga resurser läggs i jakten på samma gemensamma mål. I detta fall handlar det om att hitta ett vaccin mot Coronaviruset så fort som möjligt. Pengar är inte ett problem då myndigheter samt privatpersoner tillsammans med läkemedelsbolag satsar stenhårt på jakten mot ett vaccin.

Den nyligen tillsatta europeiska kommissionen vars syfte är att hitta ett vaccin och utöka kapaciteten för att bedriva tester genererade nästan 8 miljarder Euro. Tanken är att man ska samla världens främsta vetenskapsmän och ha tillräckligt stark finansiering för att accelerera forskningen och framtagandet av ett vaccin.

Framsteg görs redan på andra sidan Atlanten. Läkemedelsjätten Pfizer utannonserade denna vecka att de redan har inlett försök på amerikanska patienter med sitt experimentella vaccin. De arbetar i nära samarbete med ett tyskt företag och genomför försök på över tre hundra patienter i olika åldersgrupper.

Andra företag, som Moderna, har testat ett läkemedel på patienter sedan mars, medan Sanofi utannonserade att de är redo att göra samma sak.

Förkortande av godkännandeprocessen

Kritiker menar att vi fortfarande är minst ett och ett halvt år ifrån att ha ett vaccin för massanvändning. De menar att detta är den normala tid det tar att utveckla och testa ett vaccin innan det kan börja massproduceras.

Medan detta är sant i normala fall befinner vi oss inte i ”normala” tider. Med en haltande världsekonomi finns det stöd utan motstycke, både politiskt och ekonomiskt för att hitta en vetenskaplig lösning på Coronaviruset.

Med detta i åtanke kan processer som annars tar betydligt längre tid på grund av bristande finansiering förkortas och byråkratiska processer kan hoppas över – allt med ett och samma gemensamma mål.

Pfizers tester har exempelvis avslutat en blixtsnabb godkännandeprocess – mindre än fyra månader från förkliniska studier till försök på människor. Detta visar på alla parters villighet att samarbeta mot ett och samma mål. Myndigheter, regulatorer, företag och regeringar har aldrig enats om något som är lika viktigt som att hitta ett vaccin.

På ett sätt kan vi vara glada att vi befinner oss i en tid då mänskligheten förstår DNA och har tekniken som krävs för att nå viktiga medicinska genombrott. Allt pekar mot att det bara är en tidsfråga innan ett vaccin upptäcks. Världen måste bara hålla ut lite till.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto