Home > Jakten på expanderad balansräkning fortsätter

Jakten på expanderad balansräkning fortsätter

Den tyska rättens beslut har dikterat stora delar av veckans prisförändringar för FX genom att säga att vissa av ECBs APP-program var ”olagliga”. För att hålla det enkelt gick centralbanken för långt när de köpte obligationer som dess egen myndighet utfärdat, och ECB agerade utanför sitt mandat.

Européer har verkligen ett intressant sätt att närma sig denna kris. Efter den stora finanskrisen år 2008 började det som kallas Euro-krisen. Medan andra delar av världen inledde den långa vägen mot ekonomisk återhämtning sjönk Europa till tonerna av hög kreditspridning. Detta berodde framförallt på grund av ekonomiernas oförmåga att möta skuldbelastningen.

Det tog ett tag innan marknaderna återfick sitt förtroende för EU. De nu kända orden från Mario Draghi, ”whatever it takes” var menade att stötta Euron och stoppa Euro-krisen. Men den hade kunnat undvikas.

Samma sak kan sägas om denna nya kris.

Alla stora centralbanker expanderar sin balansräkning

Kvantitativa lättnadsåtgärder blev ett verktyg för centralbankernas monetära policyer. Dessutom gick de från att endast kunna köpa obligationer från myndigheter till att även kunna köpa obligationer från företag – till och med skräpobligationer.

I Japan, och nu även i USA, köper centralbankerna ETF:er (Exchange Traded Funds). En snabb titt på Bank of Japans ETF-innehav i dollar visar att en slående 60%-70% av alla ETF:er ägs av Bank of Japan.

Poängen här är att det enda sedan tidigare ordförande för amerikanska centralbanken, Ben Bernanke, lanserade det första programmet för kvantitativa lättnadsåtgärder, har det implementerats av centralbanker över hela världen. Vissa banker låg steget före än andra (exempelvis Bank of Japan) medan vissa var mer motvilliga. Till syvende och sist var resultatet detsamma, de stora centralbankerna i världen fortsätter att expandera sin balansräkning genom att samla på sig tillgångar.

Detta innebär att det finns frågor om vad den tyska rättens egentliga mål var. Om APP-programmen är populära i hela världen, från öst till väst, varför ska då Tyskland ställa sig emot det?

Det verkar som att tyska besparare ser hur deras förmögenhet hotas av de beslut som tas på ECB. Men, det de glömmer är att deras egen centralbank, Bundesbank, var en aktiv deltagare i ECB:s APP-program, precis som alla stora centralbanker i världen.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto