Home > Janet Yellen ser ej ny finanskris ”under vår livstid”.

Janet Yellen ser ej ny finanskris ”under vår livstid”.

Fedchefen Janet Yellen sade på tisdagskvällen att hon inte tror att det kommer en ny finanskris under hennes livstid, och det beror till stor del på de reformer av banksystemet som gjorts efter kraschen 2007-2009.

Det sade hon i en frågestund i London, enligt Reuters.

”Skulle jag säga att det aldrig någonsin kommer en ny finanskris? Du vet troligen att det skulle vara att gå för långt, men jag tror att vi är mycket säkrare och jag hoppas att det inte sker under vår livstid och jag tror inte att det kommer att ske”, sade Fedchefen.

Janet Yellens kommentarer tolkas åtminstone till viss mån som en kommentar till president Donald Trumps planer på att dra tillbaka delar av den skärpta finansregleringen. Fedchefen ville inte säga något om hennes relationer med presidenten, men sade att hon har en god arbetsrelation med finansminister Steven Mnuchin.

Enligt Bloomberg News påpekade Fedchefen att det inte vore bra att avveckla de regleringar som införts efter krisen.

”Vi har ett mer lämpligt system för övervakning och reglering och förhoppningsvis får vi behålla det”, sade hon.

Fedchefen upprepade också sin bedömning om att Fed bör höja styrräntan endast gradvis.

”Vi tror att det är lämpligt, för att uppnå vära mål, att höja räntan gradvis till nivåer som troligen fortsatt kommer att vara ganska låga, och även om det finns osäkerhet om detta lär de förbli låga i historisk jämförelse under en lång tid”, sade Janet Yellen.

Hon tillade också att den värdepappersportfölj som Fed byggt upp under krisen ska minskas ”gradvis och förutsägbart”.

På en fråga om värderingar på aktiemarknaderna svarade Fedchefen: ”med standardmått ser vissa tillgångsvärderingar höga ut, men det finns ingen säkerhet om det”.

Janet Yellen sade att Fed har ett åtagande om prisstabilitet och inflationsmålet på 2 procent. Det som oroar centralbanken är om inflationsförväntningarna skulle vika eftersom det kan leda till att den låga inflationen blir ”endemisk och ingrodd”.

Hon tillade att beslutsfattarna inte får till en ”konsekvent historia” om inflationsförväntningarna, och de är inte säkra på vilken typ av förväntningar som ”faktiskt betyder något” – det finns inga enkla svar, enligt Janet Yellen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto