Home > Japans centralbanks prognos för januari är här – vad händer med JPY?

Japans centralbanks prognos för januari är här – vad händer med JPY?

Japans centralbank (BOJ) släppte igår en av de rapporter som marknadsdeltagare tar en extra titt på. Prognosen kommer ut en gång i kvartalet, och traders värdesätter den då det finns viktiga insikter om den japanska ekonomin och inflationen i den.

Gårdagens rapport är extra viktig då den följer en intressant ledtråd från BOJ i början av handelsveckan. På måndagen rapporterade finansiella medier att BOJ avser att låta långsiktig avkastning stiga, och släppa sina åtgärder för att kontrollera avkastningskurvan (YCC).

Den japanska ekonomin under Q4 2020

Till att börja med var prognosen för tillväxten högre än den som rapporterades i oktober månads rapport. Detta innebär att BOJ anser att vi kommer få sen en gradvis ekonomisk återhämtning, trots att den andra vågen av pandemin har drabbat den japanska ekonomin. Japan möter även allvarliga problem med vintern, vilket kan ses i de stigande energipriserna då hushållen konsumerade mer energi för uppvärmning.

Den ekonomiska prognosen är fortfarande oklar då mycket fortfarande beror på hur det går med pandemin. Tanken är att BOJ, som andra centralbanker, baserar sina ekonomiska modeller på faktumet att viruset gradvis försvinner, men detta är just nu endast ett antagande, och inte en säkerhet. I och med det anser BOJ att det finns en risk för att den ekonomiska tillväxten går mindre snabbt.

När det kommer till inflationen förväntas CPI (konsumentprisindex) vara oförändrat och i negativa territorier. Pandemin har fördjupat deflationskrisen i Japan – ett land som fortfarande bekämpar en av de värsta deflationsspiralerna i historien.

För den lokala valutan, japanska yen (JPY) skapade inte rapporten den volatilitet som många förväntade sig. JPY köps och säljs med en budton sedan starten på året, framförallt mot USD. USDJPY-paret återspeglar dollarns svaghet, och inte mycket har förändrats i januari jämfört mot slutet av förra året.

Osäkerheten kring överföringen av makt i USA har även fått investerare att avvakta. Nu när den nya administrationen är på plats kan marknaden vända fokus till elefanten i rummet – pandemin.

Allt sammantaget lyckades inte rapporten generera volatilitet på JPY-paren. Månaden är dock inte över, och om man dömer av förändringarna angående YCC kan detta bara vara början på kraftiga rörelser för JPY-paren på valutamarknaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto