Home > Jesse Livermores 10 bästa tradingcitat:

Jesse Livermores 10 bästa tradingcitat:

Han må inte vara lika berömd som George Soros, Jim Rogers eller Warren Buffet. Men många bedömare betraktar ändå Jesse Livermore (1877-1940) som den störste placeraren någonsin. Redan vid 15 års ålder började han intressera sig för spekulation på börsen och han uppvisade omedelbart ett skarpt intellekt och en fallenhet för att hitta mönster i kursrörelserna som ofta gick de andra spekulanterna obemärkt förbi.

Livermore, som också kallades för ”Pojkspekulanten” och ”Den Store Björnen på Wall Street”, var på många sätt före sin tid. Han utgjorde kanske den första daytrader som världen hade skådat. Med sömngångaraktig precision kunde han pricka in vinstaktie efter vinstaktie där han kontinuerligt plockade pengar ur marknaden. Det hela gick så långt att den tidens daytradingfirmor (”bucket shops”) vägrade att låta honom fortsätta handla. Eftersom dessa firmor ofta tog andra sidan i alla affärer som gjordes, kunde Livermore genom sin enorma träffsäkerhet och väl tilltagna köpkraft ofta hota hela firmans existens. Så småningom övergick Jesse Livermore till att handla direkt på börsen, där han blev en legend redan under sin livstid.

Livermore framställs ofta som den spekulant som tjänade mest pengar på den stora börskraschen 1929. Det fanns till och med de som hävdade att kraschen var hans fel, eftersom han tog så enormt tunga positioner där han spekulerade i just fortsatt nedgång. Efter kraschen 1929 hade Livermore mer än 100 miljoner dollar, en i det närmaste ofattbar summa, mätt i dagens penningvärde. Höjdpunkten i Jesse Livermores karriär kan ha varit när han blev kontaktad av en grupp bestående av USA:s främsta industrialister, med Rockefeller i spetsen,  som unisont bönade honom om att sluta sälja aktier. De upplevde att han var på väg att totalt knäcka marknaden, och förtroendet för börsen som handelsplats. Livermore, förstod allvaret i situationen, lovade att göra dem till viljes, och sade sig till och med vara beredd att köpa aktier.

Det visade sig senare att dessa köp gjordes på den absoluta botten av rörelsen och ökade på hans redan enorma förmögenhet och ryktbarhet ytterligare.

Livermore, som led av kliniska depressioner under sin levnad,  tog sitt liv 28 November 1940. Han hade vid det laget byggt upp och förlorat åtskilliga förmögenheter på sin handel på börsen. Det kanske främsta kunskapsarv Livermore lämnade efter sig till till eftervärlden var hans banbrytande insikter i kapitalhanteringens betydelse för framgångsrik handel. Livermore framhöll under hela sitt liv att hans framgångar till största delen berodde på ett fåtal förmågor han lärt sig att bemästra till fullo. Bland de viktigaste av dessa var att öka sin positionsstorlek när marknaden gick ens väg, och att skära sina förluster i ett tidigt skede.

Han var legenden som fick en hel värld av placerare att inpränta axiomet ”Cut your losses short, and let your profits run”  i sina sinnen. Ett axiom som står sig än idag och som i princip varje erfaren marknadsaktör kan recitera i sömnen. Men Livermore hade så många fler insikter att förmedla och så många fler bevingade ord värda att belysa.

Vi tittar närmare på 10 av de bästa citat Livermore har lämnat efter sig. Kanske finns där några visdomsord som just Du kan lära Dig något av:

 

1. I samma ögonblick som man lär sig vad man skall undvika att göra för att undvika att förlora pengar, lär man sig också vad man skall göra för att vinna.

Jesse Livermore

———————–

2. En förlust bekymrar mig inte när jag väl tagit den. Jag glömmer den omedelbart. Men att att agera fel – att inte ta sin förlust – gör ont i såväl plånboken som själen.

Jesse Livermore

———————–

3. Framgångsrika marknadsaktörer följer alltid minsta motståndets lag. Följ alltid trenden. Trenden är din bästa vän.

Jesse Livermore

———————–

4. Placerare som både kan ha rätt i sina prognoser och hålla fast vid sina innehav är sällsynta. För mig var det en av de svåraste sakerna att lära mig. Men det är först efter att man som marknadsaktör tagit till sig denna lärdom som man kan tjäna de riktigt stora pengarna.

Jesse Livermore

———————–

5. Man kan lära sig känna igen när köparna är bara en aning starkare än säljarna. Det pågår en ständig kamp på börsen och orderflödet är ditt teleskop. Du kan lita på den bild som orderflödet förmedlar i 7 fall av 10.

Jesse Livermore

———————–

6. Att förlora pengar var aldrig något som bekymrade mig. Varje gång jag förlorade pengar på börsen lärde jag mig också nya saker. Jag såg det som läropengar: det jag förlorade i pengar tjänade jag igen med råge i erfarenhet. För att lyckas på börsen krävs erfarenhet, och den erfarenheten har alltid ett pris.

Jesse Livermore

———————–

7. Jag agerade helt fel. Jag hade en förlust i bomull och jag behöll förlusten. Jag hade en vinst i vete och jag sålde min vinnande position. Av alla misstag man kan begå som placerare finns det inget som är värre än att försöka ”netta” sina vinst- och förlustaffärer. Sälj istället ut dina förluster och behåll dina vinnare.

Jesse Livermore

———————–

8. Han brukade köpa 100 stycken av en aktie som var på väg att röra på sig, och så fort den gick upp 1 % köpte han 100 aktier till. Gick aktien upp 1 % ytterligare köpte han 100 aktier till, och så fortsatte han att agera för varje procentenhet som aktien gick upp. Han lade in en stopp-loss 1 dollar under det pris han senast betalt. I takt med att priset gick upp följde han efter och flyttade på så sätt hela tiden sin stopp-loss uppåt…

Jesse Livermore

———————–

9. När jag hade en bra vinst i samtliga av de tolv innehav jag var kort i, visste jag att jag hade rätt uppfattning om marknaden. Orderflödet talade om för mig att det numera var sunt att vara kort i marknaden, så jag lyssnade på marknaden och dubblade min korta position.

Jesse Livermore

———————–

10. Jag har alltid sett det som ett heltidsjobb. Faktum är att det egentligen är mer än ett heltidsjobb. Det är snarare ett kall, där många känner sig kallade men väldigt få är utvalda.

Jesse Livermore

———————–

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto