Home > Jesse Livermores olika klasser av förlorare – Var inte en av dem!

Jesse Livermores olika klasser av förlorare – Var inte en av dem!

Jesse LivermoreLäs mer: Tidigare artikel om Jesse Livermore

Det var speciellt två klasser av nybörjare som nog alla som har handlat ett tag kan känna igen sig lite i, förhoppningsvis med glimten i ögat.

En novis av den första graden vet ingenting, och alla, han själv inräknat, känner till detta. Denna typ köper blint för att han hoppas blint, och klarar sig sällan längre än en marknadsuppgång. Denna typ kan tjäna snabba pengar på pappret, ända tills en rekyl kommer och tar honom tillbaka till ruta ett.

En novis av andra graden är den som tror att han vet mycket om marknaden och får andra att också känna så. Denne har studerat en hel del, inte själva marknaden utan visdomsord från marknaden av ytterligare en högre grad av amatörer. Det är denna typ som alltid svänger sig med diverse marknadscitat och regler. Det är denna typ av novis som svarar för större delen av mäklarnas vinster genom sitt frekventa handlande och älskar att köpa på nedgångar. De väntar på dem. De mäter potentialen i aktier efter hur många punkter de har gått ner från sin topp. De klarar sig ungefär tre och ett halvt år på marknaden enligt Livermore.

På det kontor Livermore brukade spendera dagarna på fanns det dock en person som inte passade in på någon av dessa beskrivningar. Till att börja med var han lite äldre än de andra på kontoret. Han gav aldrig tips och skröt aldrig om sina vinster men lyssnade noga om någon kom och berättade någonting de hört för honom och tackade honom vänligt. Han handlade inte frekvent alls men det sades att han kunde köpa sig en ansenlig mängd aktier om han ville.

Alla de andra brukade gå till honom och fråga om råd, då de alltid ville få tips från andra att handla för så att de alltid kunde friskriva sig från sitt egna ansvar och kunna skylla på någon annan när de misslyckats. När folk kom till honom och frågade om vad de skulle göra med sina aktier fick de däremot alltid samma svar tillbaka från honom. ”Du vet, detta är en tjurmarknad” sade han,  som om han just hade yttrat några gudomliga visdomsord.

En gång kom det en kille till honom och berättade för honom att han just sålt alla sina aktier i ett visst järnvägsbolag, som han hade tipsat denne äldre herre om tidigare och som de båda hade köpt. Nu var det så att då han hade sålt alla sina aktier för att köpa tillbaka dem efter en rekyl, och han var tvungen att också berätta detta för denne äldre herre som borde göra likadant. Den äldre herren hade också köpt denna aktie men skakade bara på huvudet när han hörde killen berätta om vad han hade gjort. Han sa att han inte kunde tänka sig att sälja aktien, då det var en tjurmarknad. Om han sålde den skulle han vara utan sin position, och var skulle han vara då?

Killen som han pratade med blev sur, började gå därifrån med uppsträckta händer och sade högt -” Jag kan inte tro det är sant. Här ger jag honom ett bra tips, han har några punkters vinst och jag råder honom att sälja och köpa tillbaka aktien på rekylen som bör komma när som helst och så säger han att han skulle förlora sitt jobb!”

Den äldre herren avbröt honom. ”Jag sa inte att jag skulle förlora mitt jobb utan min position. och när du är lika gammal som mig och har varit med om lika många tjur- och björnmarknader som jag så skulle du veta att det sämsta man kan göra är att förlora sin position. Jag hoppas att aktien rekylerar och att du kommer kunna köpa tillbaka den på ett mycket lägre pris, men jag kan bara handla efter den erfarenhet jag har fått efter många år. Jag betalade ett högt pris för aktien och känner inte för att kasta bort ytterligare pengar genom att försöka att gå in och ut igen.”

Det var efter  att ha hört denna konversation som Livermore började förstå vad den äldre herren menade efter att han hade reflekterat över sina egna misslyckanden på marknaden där han bara hade tjänat en tiondel av vad han borde gjort. Det som den äldre herren menade då han sa att det ”var en tjurmarknad” var ett sätt att tala om att de stora pengarna låg i att uppskatta hur marknaden i stort skulle gå och ligga rätt positionerad och inte handla runt de aktier man hade. De stora pengarna fanns i den stora rörelsen, det vill säga att se vart den stora trenden gick. Det man måste göra när man har rätt är att stå på sig och sitta still i båten.

Detta är orsaken till varför så många som egentligen inte tillhör någon förlorarklass fortfarande förlorar pengar; marknaden slår dem inte, utan de slår sig själva, för trots att de är smarta kan de inte sitta still utan måste handla. I en tjurmarknad skall man bara hålla sina positioner tills man tror att den är över, och det är allt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto