Home > Jim Rogers

Jim Rogers

Till skillnad från sina gelikar som till exempel Warren Buffett föddes Jim Rogers inte med silversked i mun: Han föddes den 19:e Oktober 1942 och växte upp i en riktig håla i södra U.S.A, i Alabama. Som femåring sålde han jordnötter och pantade burkar som folk hade slängt efter baseballmatcher.

Lyckligtvis blev han tilldelad stipendium så att han kunde studera, först på Yaleuniversitetet och sedan på Oxford. Ett av hans första sommarjobb var på Wall Street och när han var klar med studierna och sin militärtjänstgöring började han jobba på Wall Street.

Det var där han lärde känna George Soros som jobbade på samma investmentbank som han gjorde. 1973 grundade de båda The Quantum Fund som var en av världens första riktiga hedgefonder då nya investeringsregler förbjöd dem att få ta del av tradingvinster där de jobbade tidigare. De köpte och blankade aktier, råvaror och valutor från  jordens  alla hörn.

Fonden var i princip alltid belånad: Om de behövde minska sin exponering någonstans åkte det instrument som de båda ansåg minst fördelaktigt att äga ut ur portföljen och om de ville öka sin exponering mot ett tillgångsslag blev de tvungna att hitta någonting att sälja. Deras samarbete innebar i princip att det var Jim Rogers som tog alla beslut medan Soros handlade. Efter 10 år hade fonden gått upp mer än 4200% och gjorde Rogers och Soros till världsstjärnor.

Jim Rogers bestämde dock sig för att ”pensionera sig” redan vid 37, hoppade av samarbetet med Soros och började resa jorden runt på en motorcykel.

Trots att han fortfarande kallar sig pensionerad är han mer aktiv än någonsin! Han kan  tillräkna sig att ha varit med på jätterallyt i tyska aktier under 80-talet, blankat guldbubblan på 80-talet, blankat Nikkei-bubblan på 90-talet, svarta måndagen 1987, prickat in guldbotten kring millennieskiftet, och många många fler uppgångar och krascher.

Hans investeringsfilosofi bygger på att vänta tills han är helt säker på sin sak och därefter handla och hålla fast vid det. Rogers tar ungefär tre till fyra  beslut om året. Oftast är bakgrunden till besluten av fundamental karaktär men ibland ger diagrammen han tittar på viktiga ledtrådar som då panik uppstår, till exempel en spik upp på ett råvarudiagram. Då brukar Rogers gå i motsatt riktning.

Han gillar att köpa billigt och sälja dyrt då chansen att få fel är liten och även om man har fel temporärt är risken begränsad. Han tycker dock att man ska vänta på en katalysator innan man agerar: En stigande marknad kan gå upp mycket mer än man tror och blankar man för tidigt kanske aktierna inte rör sig ner direkt utan inte rör sig under ett år eller mer och man binder upp sitt kapital i onödan.

Underteckand har följt Jim Rogers sedan 2008 och kan meddela att trots att han ej kallar sig för trader utan för investerare (Han påstår sig ha usel timing på kort sikt och brukar säga att han är världens värsta kortsiktiga handlare) har han tajmat i stort sett varje större rörelse i EUR/USD sedan dess.

Han var också med på den senaste björnmarknaden i aktier 2007-09 och blankade aktier som till exempel Citigroup, Fannie Mae och Freddie Mac och träffade givetvis aktiemarknadsbotten 2009 också. Han äger råvaror långsiktigt, speciellt guld och silver och ligger kort på aktiemarknaderna sedan förra sommaren. Han säger att det är 100% chans att nästkommande recession  blir värre än den under 2008.

Vill man följa Jim Rogers är det enklast att gå in på Youtube där inspelningar av hans TV-framträdanden alltid hamnar efter några dagar då han ofta låter sig bli intervjuad av till exemepel CNBC. Han är känd för att inte hålla igen då han kritiserar etablissemanget och för sitt dräpande sunda förnuft.

Han har kallat Ben Bernanke för idiot och då  Barack Obama kommit på tal omnämnt honom med ”What’s his name, Obama?” som om han inte vet vem det är. Han brukar säga att regeringar alltid ljuger och förvrider sanningar och om man litar på dem kommer man bli utfattig. Han är också en av få som sticker ut hakan genom att tala om U.S.A:s första och andra centralbank och har sagt att den nuvarande centralbanken, Federal Reserve, också kommer gå ett liknande öde tillmötes som de två första.

Jim har skrivit många böcker och själv blivit omskriven i böcker som ”Money Masters of our time” av John Train och ”Market Wizards” av Jack Schwager. Hans mest kända böcker är Investment Biker, Hot Commodities, Adventure Capitalist och A bull in China. Han föreläser också på Columbia University, men det tackade han mest ja till så att han kunde spela squash gratis på deras banor enligt honom själv.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto