Home > Jobböppningar fortsätter att försämras enligt JOLTS

Jobböppningar fortsätter att försämras enligt JOLTS

Denna vecka var det dags för Bureau of Labor Statistics i USA att släppa JOLTS-rapporten (Job Opening and Labor Turnover) för april 2020. Medan många anser att denna rapport inte är en av de viktigaste i USA följs den noga av investerare som granskar arbetsmarknaden och vad Fed gör för att uppfylla sitt mandat om maximal sysselsättning.

Datan var specifikt viktig med tanke på de historiska NFP-siffrorna förra fredagen. Även om gårdagens JOLTS handlade om april månad kan man använda den för att bättre förstå arbetsmarknadens förhållanden inför NFP-rapporten för maj.

Nästan en miljon färre jobböppningar i april

Den entusiasm som skapades efter föra fredagens NFP-data för maj (den största ökningen i antalet jobb sedan datan började analyseras) försvann snabbt – FX-marknaden gav tillbaka mer än allt som hade tjänats in. USDJPY, EURUSD, GBPUSD, AUDUSD – alla gick snabbt tillbaka då det blev uppenbart att datan hade ett flertal fel i sammanställningen.

Därför har fokus skiftats till annan data som kan visa hur det egentligen står till med den amerikanska arbetsmarknaden. Under den sista dagen i april hade antalet jobböppningar sjunkit till 5 miljoner, och frekvensen förändrats till 3,7%. Den största nedgången registrerades inom detaljhandeln, hälsa och sjukvård, socialhjälp men även inom företags- och tjänstesektorer.

Antalet jobböppningar steg dock inom varuproducerande industrier som tillverkning och konstruktion, vilket bekräftar att de lättade restriktionerna först började i dessa två sektorer. All entusiasm bör dock tas med en nypa salt då jobböppningar har gått ner med 28% över de senaste två månaderna, vilket visar de utmaningar som orsakats av coronavirus-pandemin. Som jämförelse tog det 18 månader för jobböppningar att nå en liknande nedgång under finanskrisen 2008-2009.

Åter igen måste investerare ta denna data med en nypa salt. COVID-19-pandemin påverkar hur datan samlas in och påverkar svarsfrekvensen. I april föll svarsfrekvensen till 44% från en genomsnittlig 54% innan pandemin.

Allt sammantaget har sysselsättningsförlusten under de 12 månader som slutade med april 2020 uppgått till 13,9 miljoner, vilket inkluderar de som har anställts eller förlorat sina jobb mer än en gång under året som gått.

När antalet anställningar är mindre än arbetsförluster går sysselsättningen ned. Fram tills det att detta mönster vänder kommer Fed ha det svårt att vända kurs och nå sitt mandat om maximal sysselsättning.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto