Home > Joe Bidens finansiella paket – ett djärvt drag med globala effekter

Joe Bidens finansiella paket – ett djärvt drag med globala effekter

För en vecka sedan kom nyheterna att den amerikanska senaten har godkänt ett nytt stödpaket, vilket ledde till eufori på de finansiella marknaderna. Mer specifikt exploderade aktiemarknadsindexen, och Dow Jones slog bokstavligt talat nya rekord varje dag under veckan.

Det nya stödpaketet togs fram för att stötta den amerikanska ekonomin och de amerikanska hushållen. 1,9 biljoner dollar injiceras direkt i ekonomin, vilket är cirka 25% av den amerikanska bruttonationalprodukten (BNP), vilket ökar rädslan för högre inflation under de kommande åren. Inflation stiger helt klart i Googles sökningar på sistone, då folk har svårt att tro att inflationen kan ligga lågt under sådana förhållanden.

Starkare ekonomisk tillväxt ligger framför oss

USA:s svar på coronaviruskrisen har överträffat förväntningarna. Deras åtgärder har varit starkare än alla andra länders, och många är nu rädda för vad som händer om något går fel i framtiden, då den globala ekonomin då drabbas.

Utannonserandet av det nya stödpaketet fick stor uppmärksamhet i hela världen. Även centralbanker, vilket Christine Lagarde på ECB påpekade förra veckan, började förändra sina ekonomiska prognoser tack vare den starka tillväxten i USA. Medan ingen argumenterar angående den initiala effekten (dvs. starkare ekonomisk tillväxt) finns det en risk att man genom att ”göra för mycket” riskerar att skapa en inflationsspiral som kostar mycket att hantera i framtiden.

Bidens stödpaket adresserar olika aspekter i ekonomin. Finansiell media fokuserar på stödpaketet på de 1 400 dollar som skickas ut till amerikaner, men paketet innehåller mer än så. Paketet innehåller även 300 dollar i veckan i arbetslöshetsersättning, 14 miljarder dollar i vaccindistribution, 25 miljarder dollar för hyresrättsstöd och 350 miljarder dollar i statligt stöd.

Samtidigt är Fed lugna. Inflationsrapporten förra veckan visade ingen stor ökning, så Fed gav det nya stödpaketet ”grönt ljus”. Faktum är att de direkt bad om det, då de ofta har nämnt under sina presskonferenser att det behövs mer finansiellt stöd.

Fed tror att den högre inflationen, om den kommer, blir cyklisk och temporär, och endast representerar ett väghinder av de desinflationära krafter som har setts under de senaste åren. Hittills är marknaderna övertygade, men man bör inte överraskas om Fed pressas av den högre inflationen under de kommande månaderna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.