Home > JPY förflyttar sig efter att Shinze Abe avgår

JPY förflyttar sig efter att Shinze Abe avgår

Den japanska premiärministern, Shinzo Abe, meddelade förra veckan att han avgår från premiärministerposten, och efter det har JPY förflyttat sig. Medan hans ledarskap avslutades efter bara ett år är det ändå slutet på en era då Abe anses ha påverkat penningpolitiken i Japan.

Det som kallades ”Abenomics” introducerades på de finansiella marknaderna. Sedan 2013 har Abe drivit japansk policy och haft en stor roll i att utforma landets penningpolitik. Utannonseringen kom som en överraskning för JPY-paren, och förra fredagen ökade JPY på FX-marknaden.

Anledningen varför JPY blev starkare var att det inte är tydligt vem som kommer ta över som premiärminister. Med andra ord: vad händer nu?

Abenomics och JPY

Perioden mellan 2012 och 2015 är känd som perioden då JPY dominerade volatiliteten på FX-marknaden. Detta är tiden då USDJPY gick från 80 till 120 efter desperata åtgärder att driva inflationen uppåt.

Japan har haft problem med inflation i flera årtionden och lyckats knappt hålla den positiv, och långt ifrån målet på 2%. Till följd av det har de haft ett av de mest innovativa penningpolitikiska greppen. Exempelvis valde Bank of Japan att använda sig av kvantitativa lättnader i form av ett program som är tre gånger så stort som det som används i USA. Dessutom användes det i en betydligt mindre ekonomi som påverkas ännu starkare av politiken.

Abe är en produkt av sitt parti, LPD, och marknaderna överraskades i fredags då det inte finns en planerad efterträdare. Kommer Abes penningpolitiska åtgärder fortsätta att gälla? Frågor om kontinuitet var det som drev JPY uppåt – eller mer specifikt, osäkerheten.

Osäkerheten försvann lika snabbt som den kom. Över helgen fick Yoshihide Suga, ordförande i partiet, fullt stöd från partiet att ersätta Abe. Efter det gjorde JPY-paren en U-sväng på måndagen, och EURJPY nådde till och med högre jämfört med fredagens notering innan sänkningen.

Detta visar igen hur fragil FX-marknaden är. Den reagerar på nyheter och kan gå åt båda hållen, ibland lite och ibland inget alls. Detta är varför det är viktigt att alltid ha en stop-loss-order när man valutahandlar.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto