Home > JPY reagerar på Japans senaste finansiella och monetära stödpaket

JPY reagerar på Japans senaste finansiella och monetära stödpaket

Japan har en speciell plats i världsekonomin och på de finansiella marknaderna. Efter andra världskriget har dess ekonomi blomstrat och blivit en av de största globalt sett. I flera år var många länder avundsjuka – tills demografin och den stängda kulturen blev mer än bara ett vanligt problem.

Landets valuta, JPY, är en av de mest använda valutorna på valutamarknaden, och Bank of Japan (BOJ) är en av de två stora centralbankerna som inte har ett inflationsrelaterat mandat (tillsammans med Fed i USA).

Problemet kommet från den självuppfyllande aspekten av inflationsförväntningar. I flera årtionden har Japan kämpat mot deflation, så ekonomiska deltagare tror inte längre på centralbankens förmåga att skapa inflation. Deras mandat skiljer sig därmed från andra centralbanker i den utvecklade världen.

Japans reaktion på coronavirus-krisen

På grund av de unika villkoren som landet möter (äldre befolkning och stängd kultur) är BOJ en av de centralbanker som alltid har försökt använda innovativa policyförändringar. Om de behövde sänka räntan till under noll gjorde de det. Om de behövde använda kvantitativa lättnader gjorde de det, mer än andra länder i världen. Och det har även blivit en företrädare för räntekontroll, något som enligt många ekonomer anser vara omöjligt att uppnå.

Deras reaktion på hälsokrisen har återigen visat att Japan är redo att använda sin fulla monetära och finansiella kraft. I maj godkände den japanska regeringen 117 biljoner JPY, vilket motsvarade cirka 21% av landets GDP, i ekonomiska stödpaket. I dollar är detta liter över en biljon amerikanska dollar.

Detta är deras andra paket som svar på coronaviruset. Det första, i april, hade i princip samma storlek.

Utöver detta har även BOJ lättat på de monetära villkoren. De planerar att aggressivt köpa från nya obligationer och värdepapper på över 2 biljoner dollar. De kombinerade finansiella och monetära stödpaketen gör detta till världens största stöd som svar på den ekonomiska chock som coronaviruset har inneburit.

För investerare är åtgärderna från BOJ både viktiga för de som köper och säljer aktier och valutor när det kommer till JPY. Med tanke på deras låga ränta har amerikanska investerare länge valt att låna i JPY för att köpa amerikanska aktier (risk-on, högre USDJPY) medan den omvända processen används när man gör vinst och säljer aktier.

Denna gång har både Fed och BOJ låg ränta och massiv monetär stimulans. Skillnaden kommer ske i det finansiella rummet, där Japan nu har ledningen.

Hur kommer USDJPY reagera på detta?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto