Home > JPY sjunker nästan 10% i mars: det här är vad diagrammen säger

JPY sjunker nästan 10% i mars: det här är vad diagrammen säger

Bank of Japan tillkännagav att de kommer att köpa 10-åriga JGBs i slutet av månaden som en del av sitt kontrollprogram för avkastningskurvan. Som ett resultat accelererade JPY-nedgången när stopp triggades.

Valutahandlare har en hektisk start på handelsveckan då JPY-parens rally når extrema nivåer. I ENDAST MARS sjönk JPY med cirka 10%, och dagens drag utlöste fler stopp.

Bara idag är USD/JPY-paret upp med mer än två stora siffror (dvs tvåhundra punkter), och det handlades över 125 vid ett tillfälle under handelsdagen. Naturligtvis är dessa onormala rörelser men i nuvarande takt hotar växelkursen att bryta över de toppar som gjordes 2015.

Teknisk analys gynnar mer uppsida

Ur ett tekniskt analysperspektiv kan JPY falla ytterligare. USD/JPY-diagrammet pekar på mer uppsida, trots att växelkursen närmar sig 2015 års toppnivåer.

Marknaden bröt högre i början av 2021, efter ett terminalt impulsivt mönster. På sin väg upp bildade den två trianglar som fungerade som fortsättningsmönster, och det senaste avbrottet över 116,50 var det avgörande ögonblicket björnar fångades.

Enligt Bloomberg har japanska detaljhandlare byggt upp den största nettopositionen i långa JPY någonsin. Detta pekar för all del på ytterligare härdsmälta för JPY eftersom detaljhandlare vanligtvis är på fel sida av marknaden på sådana våldsamma rörelser.

BOJ kommer fortsätta köpa obligationer

JPY-paren accelererade sin uppåtgående rörelse idag, underblåst av nyheterna om att Bank of Japan planerar att köpa 10-åriga JGBs (japanska statsobligationer) som en del av sitt styrprogram för avkastningskurvan. Det står i skarp kontrast till vad Fed eller andra stora centralbanker i den utvecklade världen gör, vilket påskyndar försäljningen av JPY ännu mer.

Bank of Japan gjorde det klart att de inte kommer att tolerera högre avkastning, och de planerar att fortsätta sin penningpolitiska lättnad. Som sådan bör vi inte utesluta ett steg över 2015 års toppnivåer eftersom 130 lockar nästa runda för USD/JPY-handlare.