Home > Morgonrapport: JPY svagare mot USD men starkare mot SEK gav guldläge i Nikkei

Morgonrapport: JPY svagare mot USD men starkare mot SEK gav guldläge i Nikkei

USA-börserna sjönk på fredagen, vilket resulterade i den tredje veckovisa nedgången i rad. Sjunkande oljepris, en stigande dollar och statistik under förväntan sänkte riskaptiten. Asiatiska börser handlas svagt på plus i skrivande stund. Huvudpunkten på dagens makroagenda är industriproduktion i februari från USA.

Kinas premiärminister Li Keqiang försökte vid en presskonferens i samband med parlamentets årliga session undanröja oro för en inbromsande ekonomi, och försäkrade att de kan hålla tillväxten på en rimlig nivå, även om jobbskapandet inte är lätt. Han sade att de policyansvariga kommer att stötta ekonomin om tillväxten riskerar att bryta igenom en ”lägsta punkt”, eller skada sysselsättning och inkomstökningar.

Den ryska regeringen var redo att sätta landets kärnvapenarsenal i högsta beredskap för att säkra annekteringen av Krim-halvön förra året. Det sade den ryske presidenten Vladimir Putin i ett förinspelat uttalande i en dokumentär som visades i rysk tv på söndagen, enligt Reuters.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Först på onsdag kväll får investerare de nyheter de ängsligt väntat på i form av räntebesked och ledamotsprognoser från Federal Reserve. Innan dess hinner vi få industriproduktion från USA, ZEW-index från Tyskland, policybesked från Bank of Japan samt protokoll från Bank of Englands senaste möte. En fullspäckad makrovecka med andra ord! Från den starkt stigande trenden vi haft sedan ett halvår tillbaka rekylerade OMXS30 som väntat ner från taket i den stigande trendkanalen och bilden av den senaste månaden är istället en konsoliderande marknad. På diagrammet med 1h-staplar ser vi hur indexet under den senaste veckan nervöst har trampat på stället, en typ av handel där volatiliteten minskar tack vare att köpare och säljare hamnat i relativt god jämvikt avseende balansen mellan utbud och efterfrågan. Det som gör handelsmönstret nervöst är att vi befinner oss i ett vägskäl mellan att fortsätta trenden från inledningen av året eller att testa ner mot handelsnivåer från i januari. Vi är fortsatt positiva på längre sikt, men sannolikheten är hög för fortsatt pendlande fram till och med onsdagens handel och därefter högst beroende av vad Fed presenterar på onsdagskvällen.

Nikkei 225, dagsgraf, 1 år
Nikkei 225, dagsgraf, 1 år

Vi konstaterade för några veckor sedan att investerarnas förtroende för japanska ekonomin har repat sig något och att Nikkei 225 var mitt uppe i en starkt stigande trend. Under förra veckan kom ytterligare statistik som underbygger denna tes. Prisökningarna beror visserligen delvis på försvagningen av japanska yenen mot dollarn, men långtifrån enbart. Yenen har under de senaste tre månaderna försvagats 2,7 % mot dollarn, vilket då lockar utländska dollarinvesterare. Givetvis innebär en försvagning av yenen under investeringens tid att kapitalvinsterna (eller förlusterna) inte blir lika stora när vi säljer och därmed växlar tillbaka. Lyckligtvis har yenen faktiskt utvecklats i motsatt riktning mot den svenska kronan och stärkts 10,3 % sedan tre månader tillbaka. Samtidigt har det yen-denominerade Nikkei 225 stigit med 10,8 % vilket gör prisuppgången mätt i kronor till drygt 22 %. När Bank of Japan presenterar sitt policybesked väntas de hålla den penningpolitiska hållningen oförändrad, de reviderade i januari ner sina inflationsprognoser för 2015 vilket fått dem att inta en avvaktande ställning, samtidigt som det enorma penningpolitiska stimulansprogrammet rullar vidare. BOJ-chefen Haruhiko Kuroda förnekade vid pressträffen den 18 februari möjligheten till något närtida agerande. Om statistiken fortsätter ta små steg framåt och BOJ behåller sin strategi ser vi fortsatt potential i Nikkei 225 på längre sikt, och därmed rekyler likt förra veckans som köplägen. Att det kan bjudas på sådana möjligheter framöver är relativt troligt då indexet just nu befinner sig nära överköpta nivåer och har driftat lite väl långt från de glidande medelvärdena.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 14.15: USA: industriproduktion februari
Väntas ha ökat med 0,2% under månaden, samma takt som i januari. Credit Suisse: extremt kallt väder i februari bör ha ökat värmeproduktionen. Breda nedgångar i företagsenkäter, lite svagare bilproduktion och dämpade arbetade timmar i jobbrapporten indikerar att produktionen i tillverkningsindustrin var mer återhållen. Medan oljeproduktionen antas fortsätta hållas uppe, så innebär nedgångar i antalet aktiva riggar vissa nedåtrisker för den bredare ”gruvkategorin”.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen höll sig precis på plus vid stängning på fredagen och därmed även för veckan. I storbolagsindexet rekylerade råvaruaktier nedåt medan ett knippe defensiva aktier gav mest stöd inför helgen. OMXS30 stängde 0,2 procent högre på 1.665,1. Omsättningen i Stockholm var knappt 16 miljarder kronor.

På kontinenten steg Frankfurts DAX med 0,8 procent medan Londons FTSE100 sjönk 0,4 procent. Paris CAC40 steg 0,4 procent och stängde över noteringen 5.000 för första gången sedan 2008.

”Svenska börsen har de senaste dagarna studsat upp. Rent tekniskt har vi fått köpsignaler /…/ som påminner oss om att ”buy the dip” varit en framgångsrik strategi de senaste åren. Annars är mycket fokus på dollarförstärkningen som överlag gynnar börserna i Europa och agerar bromskloss i USA. Nu väntar vi med spänning på Fed-mötet nästa vecka, som kan ge ledtrådar om räntehöjningen lutar åt juni eller september”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

I toppen av storbolagsindexet återfanns Getinge, SCA och Astra Zeneca tillsammans med aktier som Sandvik och H&M. I fallet H&M rekylerade aktien därmed något efter att ha stängt på rött föregående sex handelsdagar. På fredagen steg klädjätten 1 procent men för veckan var aktien ned knappt 5 procent. En höjd rekommendation från sälj till behåll för Sandvik från Nordea Markets gav stöd till verkstadsaktien som stängde 1,4 procent högre på 93:75 kronor.

Råvarubolagen Lundin Petroleum och Boliden parkerade i botten av OMXS30. En månadsrapport från Internationella energimyndigheten, IEA, visade på en ökad amerikansk produktion trots höga lager, vilket fick terminen för WTI-oljan att handlas ned med drygt 4 procent. Lundin Petroleum sjönk 1,3 procent. I sektorn i övrigt tappade Africa Oil drygt 8 procent och Enquest knappt 5 procent.

Bland gruvbolagen stängde Boliden 1,5 procent lägre och Lundin Mining backade 1,2 procent. I samma sektor föll guldbolaget Endomines knappt 14 procent efter en reservuppdatering. Semafo klarade sig betydligt bättre med en nedgång på 0,3 procent.

Störst nedgång i storbolagsindex stod Electrolux för, då den stängde 1,9 procent lägre.

Seamless-aktien steg 6,4 procent på nyheten om en produktlansering i Nederländerna. Längre tillbaka i tiden ser det inte lika roligt ut: aktien är ned 27 procent i år.

Vissa fastighetsbolag höll sig på plus, vilket innebar en rekyl efter den senaste tidens utförslöpa. Klövern B steg 4,0 procent, Hemfosa stängde fredagen 2,9 procent högre och Fabege och Hufvudstaden avancerade båda 2,0 procent.

Ett insidersälj från Partnertechs ordförande sänkte kontraktstillverkaren drygt 2 procent, medan ett insynsköp i Poolia höjde bemanningsbolagets aktie 7,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1665,13
3656,21
11901,61
6740,58
2053,40
4871,76
19273,79
23913,08
1,0515
9,1459
8,6978
44,16
54,55
0,21%
0,41%
0,87%
-0,30%
-0,61%
-0,44%
0,08%
0,37%
0,14%
-0,07%
-0,18%
-1,52%
-0,84%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.