Home > Kaffe till lägsta nivån sen 2009, långsiktigt köpläge

Kaffe till lägsta nivån sen 2009, långsiktigt köpläge

Priset på kaffebönor har fallit med 54 procent under de senaste två åren. Nedgången har varit så brant att kaffeodlare nu överväger alternativa möjligheter för sina odlingsmarker.

Vissa investerare räknar därför med att utbudsöverskottet kommer minska, och att kaffepriset kommer drivas upp igen.

Det skriver Wall Street Journal.

På råvarubörsen ICE föll priset på Arabica-kaffe till den lägsta nivån sedan september 2009 på onsdagen. Dessa priser, vilka återspeglar rostarnas grossistkostnader för kaffe, tappade 3,9 procent och stannande på 1.2275 dollar per skålpund på onsdagen. Återförsäljarnas priser har dock inte fallit lika brant.

Priset för Arabica-kaffe närmar sig nu produktionskostnaden i det storproducerande landet Brasilien, och har redan fallit under den nivån i länder som Colombia, enligt odlarna, skriver WSJ.

”Det finns inte en enda producent som kan tjäna pengar vid nuvarande priser. De är så horribla att du kan förvänta dig mindre produktion nästa säsong”, kommenterade Mark Nucera, vd för företaget Atlanta Consulting, som ger råd till investerare som handlar med råvaror.

Vd:n för konsultbolaget uppger vidare för Wall Street Journal att han själv nu satsat på att priset på Arabica-kaffe kommer stiga, och att han förväntar att uppgången kommer börja runt oktober.

Kaffe
Kaffe

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto