Home > Kaffepriserna stiger till 10-åriga toppar, redo för mer tillväxt

Kaffepriserna stiger till 10-åriga toppar, redo för mer tillväxt

  • Kaffepriserna rasade till toppar på $2,48 per pund förra veckan, den högsta nivån sedan 2011.

  • Analytiker säger att dåligt väder i Brasilien och en uppblossning av nya Covid-19-infektioner i Vietnam kan få produktionen att drabbas och leda till en åtstramning av priserna.

  • Vid 11:00 EST handlades kaffe för $2,3445 USD per pund, 0,5 % högre

Kaffepriserna har skjutit i höjden till sin högsta nivå på ett decennium, med marknadsobservatörer som säger att råvaran fortfarande kan stiga till nya toppar.

Priset på kaffebönor har ökat med mer än 81%, med en lägsta nivå på $1,20 hittills i år. Den här veckan har kaffekontrakt satta till den 20 december sjunkit över $2,34 per pund. De nuvarande priserna är låga efter att skakningar på den globala marknaden slog till i efterdyningarna av omicron Covid-19-varianten. Detta betyder att priserna har sjunkit från förra veckans toppnoteringar på $2,48, en 10-årig högsta.

Även om marknaden fortfarande är känslig för ny nedåtpress med tanke på kommentarer kring den nya varianten och effektiviteten hos tillgängliga vacciner, förutspår återförsäljarna att priserna kommer att återuppta en uppåtgående trend när marknaden har en potentiell tillbakagång.

En analytiker som pratade med CNBC sa att kaffe får ett uppsving på grund av händelser i Brasilien, Etiopien och Vietnam, länder som ligger i framkant av produktion och export, men som kan påverka priserna under de kommande två åren.

I dessa kritiska länder har vi dåligt väder, hot om inbördeskrig och effekterna av Covid-19 som potentiella effekter på kaffeprisåtgärder, sa råvaruhandlaren och strategen Ole Hansen.

Enligt Hansen skulle en stramhet liknande den som sågs 2011 leda till att bönans pris blir högre, särskilt om produktionen fortsätter att sakta ner.

I april 2011 handlades kaffepriserna till $3,00 per pund, men sjönk mitt i marknadens osäkerhet för att nå bottennivåer på $1,06 i oktober 2013 och sedan sjunka till $0,89 i maj 2019. Priserna kommer därför sannolikt att förbli volatila men i en uppåtgående trend som går in i 2022, med marknadshändelser från andra håll som hjälper till att höja efterfrågan, tillade analytikern.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto