Home > Kaffepriset rekordrusar efter torka i Brasilien

Kaffepriset rekordrusar efter torka i Brasilien

Priset på kaffe som vi köprekommenderade i förra veckans Råvarubrev noterade den största uppgången på åtta år på måndagen i spåren av oro över att ovanligt torrt väder i Brasilien kan skada landets skördar.

Den globala benchmarkterminen för kaffe, med en månads löptid, steg 8,6 procent på måndagen, till 1:3595 dollar per pund. På en vecka har priset stigit nästan 20 procent.

Braslien är världens största kaffeproducent, och torkan har tvingat många handlare att revidera deras prognoser. I november räknade många analytiker med att den brasilianska skörden skulle vara rekordhög för tredje året i rad.

I januari var nederbörden i Minas Gerais, den brasilianska staten med den största kaffeproduktionen, 60 procent under det normala. Detta samtidigt som det fortfarande återstår för frukterna på kaffeträden, som omsluter bönorna, att mogna.

”Det finns egentligen två saker som påverkar kaffepriset: en torka och en förfrysning – det är de två stora jokrarna. Jag skulle inte vara överraskad över att se en del rejäla prissvängningar”, sade Fain Shaffer på Infinity Trading till Wall Street Journal. Han tror att priserna kan nå 1:50 dollar per pund.

Ur ett tekniskt perspektiv har bilden sett positiv ut de senaste veckorna, vilket vi kommenterat i våra Råvarubrev. Den fallande långsiktiga trenden är bruten och priset har forcerat det glidande medelvärdet på 200 dagar.

Kortsiktigt är priset sträck på ovansidan efter den snabba uppgången, vilket innebär att tajmingen för köp inte är den bästa. Förhållandet mellan risk och avkastning är oftast bäst när man köper på ”uppstuds”.

För den mer långsiktiga investeraren ser således priset på dagens nivåer fortfarande köpvärd ut.

Kaffe
Kaffe

Av:Tradingportalen/Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto