Home > Kalendern för handelsförhandlingar mellan Storbritannien och EU

Kalendern för handelsförhandlingar mellan Storbritannien och EU

Idag är första dagen för handelsförhandlingar mellan Storbritannien och EU. Även om de faktiska förhandlingarna har satts att inledas den 29:e juni är förväntningarna att en del diskussioner kommer inledas under EU-toppmötet mellan den 18:e och 19:e juni.

Viktiga datum för investerare

Den 1:a juli är den första dagen som investerare bör markera i sina kalendrar. Detta är det datum som Storbritannien officiellt har uteslutit en förlängning utifrån. EU-jurister har själva sagt att en förlängning efter detta datum är omöjlig. Detta innebär att vissa avtal, exempelvis för finansiella tjänster och fiskerättigheter, förväntas ske detta datum.

Den 5:e förhandlingsrundan kommer äga rum om ungefär en månad, och sen igen en månad senare. Den nya mjuka deadlinen sker mot slutet av den 6:e rundan som äger rum mellan den 17:e och 21:a augusti.

Utöver dessa datum finns det två andra EU-toppmöten – ett i mitten av oktober och ett i december, innan den viktiga deadlinen den 31:a december. Detta är viktiga datum då det finns en överhängande risk av en Brexit utan avtal om ingen förlängning har gjorts eller om en permanent Free Trade Area har avtalats.

Eftersom övergången inte kan förlängas efter december 2022 måste ett nytt förhållande träda i kraft mot slutet av detta år. Oavsett dess form måste det ratificeras av institutioner i Storbritannien och EU, och det kan hända att olika parlament måste rösta om detta.

Denna osäkerhet återspeglas i GBP-paren. Den brittiska ekonomin har även den påverkats av COVID-19-pandemin, precis som alla andra ekonomier i världen.

Innan dagens beslut från Bank of England om deras penningpolitik förväntar sig marknaden mer stöd i form av ytterligare inköp av tillgångar, men det finns även ledtrådar om att räntor kommer röra sig mot det negativa.

Hälsokrisen, tillsammans med Bank of Englands okonventionella penningpolitik, förväntas vara temporära. När vi har lärt oss att lindra spridningen av viruset lär centralbanker och regeringar gradvis dra ner på stödinsatserna.

Med detta i åtanke är det som sker vid Brexit-förhandlingarna ännu viktigare än hälsokrisen, åtminstone långsiktigt. Pandemin är en extern chock, men Brexit är inte det. En förväntas försvinna, den andra är här för att stanna.

Medellångsiktig och långsiktig positionering på GBP bör därmed ta i åtanke handelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU. Klockan börjar ticka denna vecka.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto