Home > Kan EURUSD stiga ännu mer?

Kan EURUSD stiga ännu mer?

Vissa anser att EURUSD är ett av de mest likvida valutaparen på marknaden och paret följs noga av investerare över hela världen. Dess dynamik påverkar hela valutamarknaden till sådan grad att det sägs att när EURUSD befinner sig i ett intervall konsoliderar hela valutamarknaden.

I flera månader har EURUSD konsoliderats mellan 1,10 och 1,08. Paret bröts aningen över eller under de två extrema värdena, men utan uppföljning. Detta slutade för två veckor sedan (mer specifikt för nio arbetsdagar sen) då paret bröt betydligt högre med 1,13 idag. Men, kan paret stiga ännu mer?

Vad ligger bakom den hausseartade brytningen för EURUSD?

Till att börja med finns det ökat momentum tack vare fonden Next Generation som EU utannonserade för ett par veckor sedan. I och med att Storbritannien inte längre är involverad som en möjlig kandidat som kan rösta emot det nya avtalet är det nu mer sannolikt att det fransk-tyska förslaget om gemensam skuldsättning i Europa kommer röstas igenom.

Vi vet ännu inte exakt hur skuldavtalet kommer se ut, men marknaderna har köpt idén och EURUSD har stigit allt mer. Detta är specifikt intressant då ECB har utvidgat sitt program för kvantitativa lättnader, vilket i regel bör leda till en svagare valuta. Just nu verkar dock optimism dominera det europeiska landskapet, och relativ spridning förlorar därmed sin signifikans.

Från ett tekniskt perspektiv har EURUSD konsoliderat i ett triangulärt mönster under stora delar av 2020. Paret bröt högre och agerade som ett vändmönster, och nu fortsätter priset att formera högre höjdpunkter, vilket är vanligt under en hausseartad trend.

Det finns redan de som förutspår att vi kommer nå 1,20 förr snarare än senare, men antagligen är det mer lämpligt att tänka aningen mer försiktigt. Ur ett kortsiktigt perspektiv kommer denna veckas Euro-gruppmöte på torsdagen orsaka en paus för EURUSD uppåtgående kurva. Ur ett längre perspektiv bör investerare komma ihåg att Tyskland tar över EU-ordförandeskapet från juli och under sex månader framöver.

Både fundamentala och tekniska aspekter främjar nu en fortsättning av den hausseartade trenden. Dock ökar mer likviditetsskapande av ECB långsiktiga risker för euron.

Fokus kommer nu ligga mer på centralbankernas åtgärder snarare än tekniska aspekter. Den amerikanska centralbanken kommer på onsdag erbjuda mer information om deras syn på ekonomins utveckling, och vad de säger om den amerikanska dollarn kommer spela stor roll i hur växlingskursen för EURUSD utvecklar sig denna vecka.

Om marknaden ser Fed som mer duvaktiga än ECB kan vi förvänta oss att EURUSD fortsätter att stiga.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto