Home > Kan platina fortsätta stiga?

Kan platina fortsätta stiga?

Platina är en av de ädelmetaller som har stigit starkt under pandemin samtidigt som den har avvikit från guldet under de senaste sex månaderna och fortsätter hitta köpare vid sina höga nivåer. Vad var det som orsakade den stigande trenden, och kan priset stiga ännu mer?

Det är först och främst viktigt att göra en distinktion mellan råvaror och andra alternativa investeringar. Exempelvis anses Bitcoin vara ett digitalt alternativ till guld, men guld har åtminstone industriell användning. Att använda det som säkring i en portfölj är en sak medan den industriella användningen är en annan.

Utöver guldet finns det andra ädelmetaller som silver, platina och palladium som har större industriell användning än guld. Teknologiska förändringar och genombrott ansvarar för balansförändringar i tillgången och efterfrågan av sådana metaller.

Pandemin ledde till att leveranskedjorna världen över påverkades med starka förändringar för allt från halvledare till råvaror. Priserna på en del eftertraktade råvaror steg därmed dramatiskt, och platina var en av dem.

Stigande trend fortsätter för platina

Då COVID-19 påverkade tillgången steg priset på platina. Guldet nådde sin högsta nivå i augusti 2020, men platina fortsatte bara att stiga. Dessutom fortsätter ädelmetallen notera högre höjder och högre låga nivåer, vilket antyder att det finns mer potential kvar.

Det är framförallt glasstillverkning och kemisk produktion som ansvarar för platinans användning i industrin. Båda dessa industrier återhämtade sig till nivåerna vi såg innan pandemin, vilket stärkte priset på platina i en värld där leveransen av varor världen över kostar mer än innan krisen.

Det största användningsområdet för platina kommer från biltillverkningsindustrin. Platina (och palladium) används i tillverkningsprocessen av katalysatorer. Varför är dessa viktiga? En katalysator hjälper att reducera giftiga utsläpp från fordonets avgasrör.

I en värld som blir allt mer medveten om klimatförändringar ökar efterfrågan på platina. Man kan argumentera för att detta inte räcker för att rättfärdiga de senaste prisförändringarna för platina, och man hade inte haft fel.

Pandemin innebar dock även något annat – förändrade konsumtionsmönster. Försäljningen i bilindustrin var dock stabil, då folk undvek kommunaltrafiken. I och med pressen att röra sig mot allt grönare produkter lär industrin skifta dramatiskt mot produkter som kan reducera giftiga utsläpp. Efterfrågan på platina lär därmed bara öka under medellång till lång sikt.

För tekniska investerare är en sak säker: så länge som priset på platina ligger i en stigande kanal finns det en potential för nya höjder.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.