Home > Kan Trump vinna igen?

Kan Trump vinna igen?

Om en vecka tittar hela världen på USA. Det amerikanska presidentvalet har figurerat i rubrikerna hela sommaren, även om coronaviruspandemin har stulit uppmärksamheten ett tag.

Denna vecka kommer dock allt handla om valet och marknaderna rör sig i snäva intervall. Tidsskillnaden mellan Europa och USA bidrar även till det relativa lugn vi just nu ser på marknaderna.

Hittills har valundersökningarna visat att Biden har en större chans att vinna Vita Huset. Vissa undersökningar antyder även en ”blå våg”, nämligen att demokraterna kommer vinna både Vita Huset och kongressen. Med tanke på att över 60 miljoner amerikaner redan har röstat – vad är chansen att Trump vinner igen?

Ett par saker att tänka på inför valet den tredje november

Till att börja med har vi undersökningarna. Under de senaste fem presidentvalet har undersökningarna haft fel med cirka fyra procent i snitt under de sista tre veckorna inför valdagen. Detta innebär att de nationella valundersökningarna kan identifiera en favoritkandidat, men de statliga undersökningarna är viktigare eftersom elektorskollegiet ansvarar för att välja en vinnare.

Detta har hänt tidigare, så det hade inte varit första gången som de nationella undersökningarna har fel. Truman vann exempelvis år 1948 med 5% trots att de nationella undersökningarna menade att han skulle förlora med över 4%.

En annan intressant sak är att ingen manlig demokratisk presidentkandidat under de senaste fyra eller fem årtiondena har fått majoritet bland amerikanska röster.

Sist men inte minst har vi aktiemarknaden. En snabbtitt på presidentval under lågkonjunkturer visar att ingen sittande president har vunnit under en lågkonjunktur. Aktiemarknaden har dock varit unik under 2020 då den sitter så högt, vilket inte har hänt tidigare. En högre aktiemarknad ökar förmögenhetseffekterna för folket, vilket kan påverka valresultatet.

Allt som listas här är saker som har hänt förr i tiden, och det är inte säkert att detta pekar åt det ena eller andra hållet vad gäller vem som vinner.

En sak är dock säker. Trots att undersökningarna menar att Biden vinner bör man inte överraskas om Trump vinner. Trots allt har undersökningarna haft fel förr. Det finns med andra ord precedens för överraskningar.

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto