Home > Kanadas centralbanks senaste penningpolitiska beslut

Kanadas centralbanks senaste penningpolitiska beslut

Kanadas centralbank, Bank of Canada (BOC), höll kvar räntan på 0,25% denna vecka, efter RBA:s beslut på tisdagen. Ytterligare en stor centralbank håller därmed räntan på nära noll, och expanderar även balansräkningen via kvantitativa lättnader.

Den kanadensiska räntenivån är motiverad med tanke på den pågående inflationsnedgången (-0.2%) i april 2020 och det låga oljepriset under 2020. Medan de bekräftar att coronavirusets påverkan på den globala ekonomin kan ha nått sin värsta punkt är BOC fortfarande försiktiga angående hur återhämtningen kan komma att ske.

Extraordinära åtgärder tas av Bank of Canada

Kanadas centralbank följer i andra stora centralbankers fotspår och har vidtagit extrema åtgärder för att stimulera den kanadensiska ekonomin under coronavirus-krisen. De tredubblade sin balansräkning under 2020 för att stötta ekonomin och det finansiella systemet och nådde cirka 20% av GDP eller 460 miljarder kanadensiska dollar.

Under det andra kvartalet beräknar BOC att kanadensisk GDP kommer sjunka med 10%-20% jämfört med första kvartalet 2020. Denna nedgång är dock inte lika skarp som det värsta tänkbara scenario som angavs i MPR för april (Monetary Policy Report).

Priser på handelsvaror har haft en stor påverkan på hur BOC har utformat sin penningpolitik. Specifikt priset på olja då den kanadensiska ekonomin har ett stort fokus på energi, och en stor del av landets arbetskraft är anställda inom oljeproduktionen.

BOC anmärkte att priset på handelsvaror har återhämtat sig efter den skarpa nedgången tidigare under året, men att de fortfarande ligger relativt lågt. Kanada har drabbats av historiska förluster inom export och sysselsättning på grund av coronavirus-krisen, och de finansiella åtgärder som de nu genomfört kombinerat med en lägre ränta innebär att de skapar en buffert mot nedstängningen. Den kanadensiska centralbankens beslut och åtgärder ska framförallt lägga en grund för en gradvis ekonomisk återhämtning, vilket även alla andra centralbanker försöker göra i den utvecklade världen.

Under 2020 var den kanadensiska dollarn (CAD) en av de mest instabila valutorna på Forex-marknaden. När priset på maj månads WTI-terminer sattes på under noll under andra hälften av april upplevde valutan en av sina värsta perioder i historien.

Då Kanada är en stor oljeproducent har deras valuta en direkt relation med priset på olja. Valutan stiger och faller tillsammans med priset på olja.

Denna relation är både en styrka och en svaghet för BOC – fördelen med att ha en svagare valuta för att hjälpa exporten vägs ned av faktumet att den huvudsakliga exportvaran kommer från olja, vars pris sjunker.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.