Home > Kanadensisk BNP krymper mindre än förväntat

Kanadensisk BNP krymper mindre än förväntat

Under kanadensiska nationaldagen visade BNP-rapporten att landets ekonomi sammandrogs med över 11% i april. Under andra tider hade dessa nyheter lett till rysningar längs investerares ryggrader, men det är annorlunda i dagens klimat.

Faktum är att en sammandragning på -11,6% var mindre än den förväntade siffran på -12,5%, och den kanadensiska dollarn (CAD) steg efter dessa nyheter. Dessa nyheter innebar en lättnad då marknaden hade förväntat sig värre siffror.

Detaljer från kanadensisk BNP i april

Till att börja med hänvisar datan till april 2020, och varje månads rapport släpps ungefär 60 dagar efter månadens slut. Därför får vi information om BNP för april mot slutet av juni, information om maj i slutet av juli och så vidare.

Om vi tittar på detaljerna finns det inte mycket att fira med gårdagens BNP-data. Tillverkningen fortsätter att gå ned, och samma sak gäller för konstruktion. Även detaljhandeln, transport och magasinering sjunker. Dessutom gick partihandeln ned, den offentliga sektorn fortsätter att sammandra, finans och försäkring går ned och även gruvarbete, olja och gas går ner. Alla 20 industriella sektorer i Kanada visade på negativa siffror.

En förklaring är att datan förväntas se ut så här på grund av den ekonomiska nedstängningen.

Hur såg det positiva ut?

Storföretag och småföretag presterar just nu lägre än vanligt, och en sänkt BNP är givet med detta i åtanke. Den enda frågan var att se omfattningen av det för att kunna utvärdera hur djup denna grop som vi ska gräva oss upp från är. -11,6 är bättre än 12,5% med nästan en hel procentandel.

En annan sak att ha i åtanke är att valutamarknaden inte handlar enbart om en separat valuta utan om valutapar. Med andra ord visar växlingskurser värdet på en valuta i relation till en annan. Om exempelvis BNP endast gick ned i Kanada hade CAD gått ner mot andra valutor.

Men, i april 2020 hade alla stora ekonomier samma öde. Mer eller mindre liknande nedgångar sågs i både utvecklade länder och i tillväxtekonomier, vilket återspeglar den globala påverkan som coronavirus-krisen har haft.

Eftersom det i dag är kanadensiska nationaldagen är det en helgdag i Kanada, vilket påverkar den kanadensiska dollarns volatilitet. Dessutom följs veckans NFP-data inte av kanadensisk jobbdata på grund av att många marknadsdeltagare är lediga.

Detta gör det väldigt viktigt att positionera sig rätt inför nästa handelsvecka för de som köper och säljer kanadensiska par. Investerare kommer titta på amerikansk NFP-data för att få ledtrådar om vad den kanadensiska datan kan komma att visa nästa vecka.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.