Home > Kanadensisk inflation överraskar marknaderna

Kanadensisk inflation överraskar marknaderna

Det kanadensiska konsumentprisindexet (CPI) överraskade marknadsdeltagarna. MoM-rapporten såg en ökning på 0,8% efter förväntningar på 0,4% följt av 0,3% månaden tidigare.

Överraskningen kom från den stadiga ökningen från negativa territorier för två månader sedan. Detta kommer som ett svar på de åtgärder som den kanadensiska centralbanken (BOC) genomförde, det vill säga kvantitativa lättnader, för att bekämpa coronavirus-pandemin.

Inflationsmål i Kanada och CPI-rapport från juni

Nästan alla banker i den utvecklade världen har ett inflationsmål på cirka 2%. Denna nivå anses vara tillräckligt långt ifrån noll (för att undvika deflationsrisk) och tillräckligt låg för att pengarnas värde inte ska sjunka för mycket.

När pandemin bröt ut tidigare i år sänkte samtliga centralbanker sina räntenivåer till en nivå som låg nära noll. Förväntningarna var att en lättad penningpolitik skulle hjälpa inflationen från att falla för lågt.

Detta fungerade dock inte. Konsumtionen tappade så mycket, och oljepriserna sjönk så hårt att det var omöjligt att stoppa desinflationen, och till viss del deflationen. Mer behövde göras, och centralbankerna levererade – de omstartade program för kvantitativa lättnader och började köpa sina egna statsobligationer.

Strategin fungerade en gång i tiden, men finanskrisen 2008-2009 såg inte likadan ut som den nuvarande hälsokrisen, både i storlek och i typ. Den här gången genomförde regeringar åtgärder och lanserade massiva finansiella stödprogram för att lindra den ekonomiska skadan och den höga arbetslösheten. Detta är exakt vad BOC och den kanadensiska regeringen har gjort hittills, fem månader in i pandemin.

Om man betänker deras inflationsbaserade mandat var gårdagens siffror mer än bara goda nyheter, de visar att de ekonomiska principerna fortfarande fungerar, även under en aldrig tidigare skådad lågkonjunktur. Dessutom visar siffrorna att penningpolitiken fungerar på så vis att centralbankerna kan kontrollera penningtillförseln och till följd av det pengarnas värde.

En annan sak som är värdig att fira är faktumet att detta är den andra månaden i rad med ett CPI på över noll, och värdet stiger. En sådan V-formad återhämtning över noll är goda nyheter, och de medellångsiktiga positiva effekterna kommer ses senare i år.

CAD reagerade som man kan förvänta sig – valutan steg på FX-marknaden. Framöver blir BOC:s roll att kalibrera sina verktyg på ett sätt som leder till att de undviker att inflationen faller under noll, samtidigt som de bevakar den stadiga ökningen.

Lättare sagt än gjort!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto