Home > Kanadensisk jobbdata kommer nästa vecka; detta kan du förvänta dig

Kanadensisk jobbdata kommer nästa vecka; detta kan du förvänta dig

Nästa fredag kommer de kanadensiska jobbuppgifterna för december. Kommer det att bli en gamechanger för Bank of Canada?

Den första fredagen i varje månad är vanligtvis tillägnad jobbdata från USA och Kanada. För det mesta är de två releaserna ute samtidigt, vilket gör det svårt att handla med USD/CAD-paret.

Men för fundamentala handlare (dvs. handlare som tolkar den ekonomiska informationen och köper eller säljer en valuta baserad på ekonomiska trender), är implikationerna av jobbdata i den större penningpolitiska bilden viktigare. Till exempel, i november, ökade den kanadensiska sysselsättningen med 154 000, vilket förde den tillbaka till nivåerna före pandemi.

Dessutom är arbetskraftsdeltagandet också nära sin nivå före pandemin, och låg på 65,3% jämfört med 65,5% före covid-19-pandemin. Arbetskraftsdeltagandet visar hur stor andel av befolkningen som arbetar eller aktivt söker arbete. Naturligtvis, ju högre förhållandet är, desto bättre.

Vissa farhågor kvarstår dock. Till exempel sjönk produktiviteten med 1,2% under tredje kvartalet 2021 och utbudet av arbetskraft steg knappt. Vad kan man förvänta sig nästa vecka och hur kommer sysselsättningsdata att förändra handlarnas förväntningar?

Arbetsmarknaden stramas till

Nästa veckas sysselsättningsrapport i Kanada förutspås visa ytterligare åtstramning på arbetsmarknaden. Tillsammans med att KPI-inflationen hamnar på tre decenniers högsta, tar det Bank of Canada på randen av att strama åt penningpolitiken snabbare.

På tal om Bank of Canada höll den räntan till sin nedre gräns på 0,25%, med marknadspriserna i fem höjningar 2022 följt av ytterligare tre 2023. Dessutom väntas den första räntehöjningen redan i januari.

Med andra ord kan sysselsättningsrapporten som ska släppas nästa fredag fungera som en bekräftelse på den första höjningen som kommer i januari. Som sådan kan en bättre än väntat sysselsättningsrapport trigga investerarnas förtroende för en räntehöjning och därmed kan USD/CAD-paret handlas över den pivotala 1,30-nivån.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto