Home > Kaoset på den amerikanska jobbmarknaden fortsätter

Kaoset på den amerikanska jobbmarknaden fortsätter

Över 38 miljoner amerikaner har blivit arbetslösa de senaste nio veckorna. Detta är en enorm ökning om man jämför med finanskrisen 2008-2009. Under veckan som slutade den 16:e maj föll den säsongsjusterade arbetslösheten till nästan två och en halv miljon, vilket är en minskning med 250 000 från föregående veckas reviderade siffra.

Arbetsmarknaden tar en stor smäll

De goda nyheterna är att antalet arbetslöshetsansökningar föll. Den stora frågan är dock om dessa jobb kommer tillbaka när ekonomin öppnar upp igen?

Beslutsfattare pratar nu om en ”ny verklighet” och ”det nya normala” efter att restriktionerna släpps. I princip innebär detta att flyg kommer köra med ett reducerat antal passagerare, restauranger kan ha öppet med begränsad kapacitet och andra liknande restriktioner för andra branscher.

För både små och stora företag är konsekvenserna att de inte kommer behöva lika många anställda då detta går hand i hand med efterfrågan.

Rapporten visade även att fortsatt arbetslöshet nådde till hela 25 miljoner människor. Över en av fem amerikanska arbetare har anmält sig som arbetslösa under de senaste nio veckorna, och vissa stater som Georgia, Kentucky och Hawaii ser hur hela 35%-40% nu är utan arbete.

Det går att argumentera för att ekonomin håller på att gå genom ett skifte på grund av coronavirus-pandemin och att nya företag kommer dyka upp, samt att staten kommer bli en mer aktiv arbetsgivare än tidigare. Båda dessa argument kan må vara sanna.

Men i och med att den utvecklade världen snart anländer till pandemins tredje månad verkade det även som att antalet nya jobb har sjunkit. Enligt Glassdoor har nästan tre av tio amerikanska jobb försvunnit sedan början på mars, och att antalet nya jobb har minskat med 29% från tidiga mars till mitten av maj.

De goda nyheterna är att nedgången saktar ned då stater nu börjar dra ner på restriktionerna och att en hel del företag kan öppna upp igen. Efterfrågan på arbete inom säkerhet, livsmedel, restaurang och detaljhandeln har börjat komma tillbaka mer och mer, vecka efter vecka.

Med det sagt är det värsta ännu inte över. Ett intressant sätt att ta reda på om och när en jobbmarknad återhämtar sig är att ta en titt på internetsökningar för ”arbetslöshetsersättning” eller ”arbetslöshetsansökan”. Om det finns en mindre intresse för dessa sökningar kan det signalera att vi snart kommer se förbättringar i detta avseende.

Förra veckan var det ungefär lika många amerikaner som sökte på ”arbetslöshetsersättning” som veckan innan.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto