Home > Katalonien kan inte kräva medling med den spanska regeringen.

Katalonien kan inte kräva medling med den spanska regeringen.

Den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont bör komma tillbaka inom lagens ramar om han vill att samtal ska äga rum och han har ingen rätt att kräva medling med den spanska regeringen.

Det uppgav Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria i ett uttalande på tisdagen, enligt Reuters.

Hon talade efter att Carles Puigdemont i parlamentet talat om ett mandat för självständighet men samtidigt skjutit upp ett formellt utlysande av detta för att i stället inleda samtal med regeringen för att hitta en lösning.

”Varken Puigdemont eller någon annan kan kräva medling. Varje dialog mellan demokrater måste ske inom lagens ramar”, sade Soraya Saenz de Santamaria.

Den spanska regeringen kommer träffas på onsdagen för att besluta hur de ska svara på det katalanska beskedet. Mötet väntas hållas klockan 9 på morgonen. Premiärminister Mariano Rajoy ska därefter tala inför parlamentet klockan 16.

Beskedet kan också skaka den katalanska regeringen internt. Vänsterradikala CUP uppgav på tisdagen att Carles Puigdemont missat ett historiskt tillfälle och ger honom en månad att hitta en framförhandlad lösning som CUP tvivlar på är möjlig att nå.

”Du säger att vi skjuter på effekterna eftersom vi ska gå till förhandlingar och medling. Förhandlingar och medling med vem? Med en spansk stat som fortsätter att trakassera och förfölja oss?”, sade CUP-ledaren Anna Gabriel.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.