Home > Katalonien kan inte kräva medling med den spanska regeringen.

Katalonien kan inte kräva medling med den spanska regeringen.

Den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont bör komma tillbaka inom lagens ramar om han vill att samtal ska äga rum och han har ingen rätt att kräva medling med den spanska regeringen.

Det uppgav Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria i ett uttalande på tisdagen, enligt Reuters.

Hon talade efter att Carles Puigdemont i parlamentet talat om ett mandat för självständighet men samtidigt skjutit upp ett formellt utlysande av detta för att i stället inleda samtal med regeringen för att hitta en lösning.

”Varken Puigdemont eller någon annan kan kräva medling. Varje dialog mellan demokrater måste ske inom lagens ramar”, sade Soraya Saenz de Santamaria.

Den spanska regeringen kommer träffas på onsdagen för att besluta hur de ska svara på det katalanska beskedet. Mötet väntas hållas klockan 9 på morgonen. Premiärminister Mariano Rajoy ska därefter tala inför parlamentet klockan 16.

Beskedet kan också skaka den katalanska regeringen internt. Vänsterradikala CUP uppgav på tisdagen att Carles Puigdemont missat ett historiskt tillfälle och ger honom en månad att hitta en framförhandlad lösning som CUP tvivlar på är möjlig att nå.

”Du säger att vi skjuter på effekterna eftersom vi ska gå till förhandlingar och medling. Förhandlingar och medling med vem? Med en spansk stat som fortsätter att trakassera och förfölja oss?”, sade CUP-ledaren Anna Gabriel.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto