Home > Katalonien medför risker för Sverige enligt Magdalena Andersson.

Katalonien medför risker för Sverige enligt Magdalena Andersson.

Krisen i Katalonien medför risker för svensk ekonomi. Spanien är viktigt för euroområdet och euroområdet är viktigt för Sverige.

Det sade finansminister Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt på väg in till ekofinmötet på tisdagen.

”Men det mest oroande är de politiska riskerna och de mänskliga riskerna. Om det får ekonomiska konsekvenser för euroområdet kan det också påverka Sverige”, sade hon.

Ekofinmötet ska åter ta upp beskattning av den digitala ekonomin, som kan ske genom en omsättningsskatt. Diskussionen är en reaktion på att stora jättar som Google, Amazon och Facebook knappt betalar någon skatt alls i EU.

Magdalena Andersson sade att den svenska positionen har befästs om att arbetet bör ske globalt genom OECD.

”Det fanns en tydlig uppbackning av regeringens position i EU-nämnden, och det är bra”, sade hon.

Sverige tillhör en minoritet EU-länder som går emot att EU ska gå före. Bland övriga skeptiker finns Danmark, Finland och lågskatteländerna i EU, Luxemburg, Malta, Irland och Cypern.

Magdalena Anderssons invändning är att ett stort exportland som Sverige riskerar att förlora skatteinkomster om beskattningsprincipen ändras. Principen skulle gå från beskattning där värde skapas till där konsumtionen sker.

I EU driver Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien förslaget.

”Det kan vara signifikant att det är de fyra stora EU-länderna. De har de största hemmamarknaderna”, sade hon.

Hon är orolig för vilka de internationella reaktionerna kan bli om EU agerar på egen hand. Det handlar inte bara om USA:s reaktion och att många av de digitala företagen är amerikanska, sade hon.

På ekofinmötet ska kommissionen också presentera sitt nya förslag till en momsreform för varor som säljs mellan EU-länder. För att bekämpa momsbedrägerier ska säljaren börja ta ut mottagarlandets moms. Sedan ska säljarens skatteverk föra över momsen till köparens skatteverk.

Sverige har ännu ingen ståndpunkt i frågan, sade finansministern. En fråga att fundera på är hur väl andra EU-länder klarar av att ta upp svensk moms, sade hon.

Sverige särskiljer sig bland övriga EU-länder genom ett mycket lågt momssvinn. Medan EU totalt förlorade 152 miljarder euro 2015, motsvarande 12,8 procent, hade Sverige ett överskott på 568 miljoner euro, eller 1,4 procent.

Ekofinmötet blir det sista för Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, som avgår efter åtta år på posten.

”Vi har haft väldigt, väldigt bra samarbete. Oerhört konstruktiv, en sann europé. Han har varit väldigt tung i sammanhanget. Jag kommer verkligen att sakna honom”, sade Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Ändå var hon inte orolig för de svensk-tyska relationerna. Hon var säker på att få ett gott samarbete med nästa tyska finansminister.

”Vi brukar ofta ha lika åsikter i viktiga frågor, inte minst att ha ordning och reda på pengarna”, sade Magdalena Andersson.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto