Home > Kina-BNP, ”Philly FED”, EU-toppmöte på torsdagen

Kina-BNP, ”Philly FED”, EU-toppmöte på torsdagen

Efter kinesisk BNP under natten bjuder onsdagen på bland annat amerikanska Philadelphia Fed Index och svensk arbetslöshet. Dessutom inleds ett två dagars EU-toppmöte.

Kinas BNP-tillväxt bromsade in till 7,4 procent i årstakt under det tredje kvartalet från 7,6 procent under det andra kvartalet. Utfallet var helt i linje med förväntningarna i Bloomberg News prognosenkät.

Samtidigt kom tecken på att aktiviteten tog fart i september. Såväl industriproduktionen, som detaljhandel och investeringar ökade mer än vad de gjorde i augusti och slog även analytikernas förväntningar.

Industriproduktionen ökade med 9,2 procent i årstakt i september efter 8,9 procent i augusti, samtidigt som detaljhandeln ökade med 14,2 procent, jämfört med 13,2 procent föregående månad.

”Att döma av det tredje kvartalets statistik ser vi ett tydligt tecken på stadig ekonomisk tillväxt. Nedgången är mindre och vissa större indikatorer har växt snabbare”, sade Sheng Laiyun, talesman för det nationella statistikkontoret NBS, vid en pressträff.

På torsdagen inleds EU-toppmötet, som bland annat ska avhandla bankunionen (med förslaget att ECB tar kontroll över banktillsynen) och allmänna visioner, men mindre konkret om att stärka EMU genom ökad integration inom finanspolitik och politisk styrning. Även Grekland och ett uppmjukande av villkoren för fortsatt stöd lär vara ett ämne för stats- och regeringscheferna.

Nordeas analytiker tror att marknaden räknar med få eller inga positiva nyheter från toppmötet, men att det, om något, ändå kan komma positiva överraskningar.

Klockan 9.30 släpper SCB sin statistik över den svenska arbetslösheten i september, som enligt SME Direkts enkät väntas ha stigit svagt till 7,3 procent från 7,2 procent i augusti. I september i fjol var arbetslösheten 6,8 procent.

”Arbetsmarknaden mattas mycket gradvis”, skriver SEB i ett marknadsbrev där de noterar att det syns vissa tecken på att arbetslösheten har börjat stiga, samtidigt som sysselsättningen fortfarande ökar.

Vidare fortsätter kortsiktiga indikatorer för arbetsmarknaden att bromsa, men i de flesta fall ganska lite, till nivåer som innebär sysselsättningen planar ut, enligt SEB.

På USA-agendan vänds intresset främst mot veckostatistiken över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd förra veckan, klockan 14.30, och Philadelphia Fed Index för oktober, klockan 16.00.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas rekylera upp 26.000 personer till 365.000, efter en att ha sjunkit både oväntat och kraftigt med hela 30.000 personer föregående vecka.

Denna nedgång berodde enligt det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet till största delen på en nedgång i en enskild delstat.

Goldman Sachs skriver i ett marknadsbrev att en eventuell teknisk förklaring i form av försenad rapportering från en större delstat kan ha fått antalet nyanmälda arbetslösa att rekylera tillbaka till runt 370.000 personer, men knappast innebära någon betydande ”payback” som lyfter antalet mer än så. Åtminstone en del av nedgången bör vara ”verklig”, enligt banken

Goldman Sachs skriver också att veckorna just efter ett kvartalsskifte brukar revideras mer än vanligt och att föregående veckas kraftiga nedgång därför delvis kan komma att revideras bort.

Philadelphia Fed Index, som mäter den ekonomiska aktiviteten i Philadelphia-regionen, väntas ha stigit till +1,0 i oktober från -1,9 i september.

Citi tror på en uppgång till 0,0, men är oroliga för att delarna i rapporten kan vara sämre än så. I denna undersökningen är inte huvudsiffran ett aggregat av delindexen. Citi konstaterar i ett marknadsbrev samtidigt som huvudindexet har återhämtat sig på senare tid har delindexen varit mycket svagare, bland annat sjönk index över leveranser i september.

”Huvudsiffran i Philly och delindexen kommer så småningom att normaliseras. Frågan är, på vilket sätt?”, skriver Citi.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto