Home > Kina: Inget köpläge i sikte

Kina: Inget köpläge i sikte

Kinas myndigheter har gjort allt i sin makt för att försöka stoppa kinabörsernas kursfall med allt i från stödköp, devalveringar till säljförbud för stora aktieägare.
Problemet är att det inte går, annat än i speciella fall och då kortsiktigt, att manipulera marknaden. Marknaden går dit den går ändå.

 
Det pratas nu om att införa spärrar för hur mycket börserna kan röra sig intradag för att förhindra volatilitet men detta kommer bara leda till att om spärren är på till exempel 4% intradag och den verkliga kursrörelsen är 8% kommer börsen att röra sig 4% ner den första dagen och 4% ner den andra och dessutom försvåra för folk som vill sälja sina positioner, i stil med limit up och limit down-rörelser för råvaruterminer. Investerar kommer då vara fastlåsta i sina positioner utan möjlighet att komma ut tills den kortsiktiga rörelsen är avslutad.

Alla dessa manipulationer som inte verkar ha fått någon nämnvärd effekt ligger nu som en våt filt över Kinas börser. Vem vågar köpa kinesiska aktier igen om risken finns att du inte får sälja dina innehav?

Nu är det också väldigt viktigt att inte se till att köpa den fallande kniven. Kinas börser, åtminstone fastlandsbörserna Shenzen och Shanghai Composite har varit i en klassisk bubbla. Detta innebär inte att det automatiskt blir ett köpläge efter raset, utan priser tenderar att bottna under lång tid och ta god tid på sig innan det blir dags för nästa uppgång. Visst kan det komma kortsiktiga rekyler uppåt och till och med större sådana men det är inte ett långsiktigt köpläge. Det är mer troligt att börserna i Kina tar ett år eller mer tid på sig att bottna är att den stiger direkt efter kraschen. En bubbla brukar också vara ett svar på att ekonomin i landet går in i recession och då stiger inte börsen i första taget.

Kortsiktigt är det oklart ifall börserna ska falla mer eller inte. Det som kommer avslöja en långsiktig botten är att priserna konsoliderar i sidled under en längre period, kanske i flera år,  för att sedan vända upp. Då vet man med säkerhet att botten är nådd.

shanghai4

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.