Home > Kina: inköpschefsindex sjönk till 50,4 i maj

Kina: inköpschefsindex sjönk till 50,4 i maj

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,4 i maj, jämfört med 53,3 föregående månad.

Det framgår av en mätning från den nationella statistikbyrån och Federation of Logistics and Purchasing, enligt Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex sjunka till 52,0.

Prisindex sjönk till 44,8 från 54,8, produktionsindex sjönk till 52,9 från 57,2, index över nya order sjönk till 49,8 från 54,5 medan index över exportorder sjönk till 50,4 från 52,2. Orderboksindex sjönk till 43,6 från 48,4 medan sysselsättningsindex sjönk till 50,5 från 51,0.

Det inköpschefsindex för industrin som sammanställs på uppdrag av HSBC sjönk till 48,5 i maj jämfört med 49,3 föregående månad. HSBC:s inköpschefsindex noterades preliminärt till 48,7 den 24 maj.

”Dessa data visar att tillväxttakten har visat på en viss dämpning, men indexet har legat över 50 under sex månader vilket betyder att tillväxtmomentumet inte har förändrats. Den nuvarande kortsiktiga dämpningen av tillväxten innebär inte att den kinesiska ekonomin går in i en ny recession”, uppgav statistikbyrån i ett uttalande enligt Reuters.

Officiella företrädare har försökt tona ned förväntningarna om ett massivt stimulansprogram, men regeringen har ändå sjösatt en rad reformer för att stötta tillväxten i detta läge. Detta har ännu inte visat sig i PMI.

”Det som är riktigt oroande är att nya order har börjat att krympa och lagren har börjat byggas upp i en ovanligt hög takt. Produktionsindex föll markant, det är fortsatt positivt men bara lätt positivt, så det innebär att den nuvarande aktiviteten är mycket svag. Och den kommer att bli svagare eftersom folk redan byggt upp lager så de behöver inte producera mer för att klara order – som ändå sjunker”, sade Dariusz Kowalczyk på Credit Agricole till Reuters.

I bilden nedan ser vi hur den globala handeln ser ut. Nästan halva den globala handeln går igenom Europa.

Global Trade
Global Trade

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.