Home > Kina-kritik första vallöftet att infrias av Trump.

Kina-kritik första vallöftet att infrias av Trump.

Donald Trumps retorik under valkampanjen pekar på att handelsområdet sannolikt kommer få stort fokus, även om det fortfarande är tidigt att spå i hur han i början av sitt presidentskap kommer att prioritera.

Det skriver Morgan Stanley, som i ett marknadsbrev försökt utröna vilket vallöfte den tillträdande presidenten kommer att försöka uppfylla först.

Donald Trump kommer sannolikt börja med att uppfylla utfästelsen om att benämna Kina som en valutamanipulatör. Det skulle enligt Morgan Stanley endast få begränsade effekter, och är av samma anledning därför ganska troligt.

Att riva upp frihandelsavtalet Nafta och införa höga tullar mot Mexiko och Kina är också möjliga scenarier, men skulle däremot innebära störningar och riskera att utlösa handelskrig.

Istället tror Morgan Stanley att Donald Trump kommer att förhandla om aspekter i existerande handelsavtal och införa utjämningstullar. Sådana tullar kan i vissa fall tillåtas av Världshandelsorganisationen, WTO.

Poängen är att den inkommande Trump-administrationen kan välja från ett flertal alternativ som varierar i grader av påverkan, skriver Morgan Stanley.

”Och slutligen kommer de sannolika policyalternativen att bero på hur pragmatiskt vs idiotiskt driven Trump kommer att vara”, skriver Morgan Stanley.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.