Home > Kina-oro sänkte börshumöret

Kina-oro sänkte börshumöret

Stockholmsbörsen lyckades aldrig vända det negativa sentimentet på måndagen, och stängde klart lägre efter helgens uttalanden från den kinesiska centralbanken.

”Aktiemarknaderna har lite dåligt självförtroende just nu. Det är egentligen ett hälsotecken att centralbankerna trappar ned på stimulansåtgärderna, men marknaderna är oroliga. Bolagsmässigt ser vi de klassiska konjunkturkänsliga i botten av OMXS30; Boliden, Electrolux och SKF. På kort sikt kommer marknaden att vara makrostyrd innan bolagen kvartalsrapporterar. Bland annat är det ISM- och sysselsättningsdata från USA som inkommer”, säger Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 2,3 procent till nivån 1.112. Omsättningen var 13,9 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna såg mindre nedgångar, men noterades alltjämt mellan 1,3 och 1,6 procent ned.

Kinas centralbank meddelade på söndagen att den kommer fortsätta att noga övervaka förändringar i de internationella kapitalflödena, och fortsätta att bedriva en ”klok” penningpolitik.

Kinas BNP-tillväxt för 2013 sänktes till 7,4 procent av både Goldman Sachs och China International Capital Corp (CICC), en av landets största investmentbanker, en sänkning med 0,4 respektive 0,3 procentenheter.

Cykliskt var bland förlorarna på måndagen, där SKF, Boliden och Electrolux var mellan 4,7 och 5,0 procent lägre vid stängning.

Bland de bolag som i störst utsträckning parerade nedgångarna på måndagen hittas bland annat Lundin Petroleum och Astrazeneca mellan 0,2 och 0,3 procent högre. Enligt en artikel i Financial Times överväger Astrazeneca ytterligare en ”större” strategisk allians med något annat läkemedelsbolag.

Sent på måndagen framkom att Lundin Norway beviljats borrtillstånd i en brunn inom den samägda licensen 492, varav Lundin har en 40-procentig ägarandel.
Vidare parkerade defensiva Getinge, Teliasonera och Swedish Match i den övre delen av OMXS30 mellan 0,7 och 0,8 procent ned.

På måndagen meddelades att teleoperatören Turkcell, som ägs till 38 procent av Teliasonera, ställer in sin årsstämma på grund av en pågående tvist om ägarförhållanden med Altimo och Cukurova.

Finnairs nytillträdde vd Pekka Vauramo har ”sträckt ut handen” till SAS om en eventuell fusion, enligt den danska dagstidningen Börsen. SAS var vid stängning 1,2 procent högre.

CDON stängde 4,5 procent lägre på måndagen efter att ha fått sin rekommendation sänkt till öka från köp av Handelsbanken Capital Markets.

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)

Vidare på rekommendationsfronten sänktes MTG av Nordea Equity Research till behåll, från köp. Aktien noterades klart lägre vid stängning, med en nedgång om 4,4 procent.

På makrofronten inkom IFO-index över näringslivsklimatet i Tyskland, som prickade analytikernas förväntningar med att stiga till 105,9 i juni jämfört med oreviderade 105,7 i maj.

Hållpunkter under veckan framöver blir en mängd statistik från bland annat USA, Tyskland och Kina.

 

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto