Home > Kina står inför stimulansdilemma

Kina står inför stimulansdilemma

Det skriver Financial Times, FT, i sin nätupplaga.

Analytiker och ekonomer, både inom och utanför regeringen, menar att ekonomiska stimulanser kan komma att lägga mer ved på brasan för den redan överhettade kinesiska fastighetsmarknaden, och även förvärra obalanserna i den kinesiska ekonomin.

”Denna räntesänkning är en klar indikation på att regeringen ser en fortsatt svaghet i maj månads ekonomiska data (som ska presenteras på lördag). Men det finns en uppenbar risk att det ökande fokuset på kortsiktiga resultat undergräver den strukturella reformagendan”, sade Stephen Green, ekonom på Standard Chartered i Hong Kong, till Financial Times.

De senaste två decennierna har den kinesiska ekonomin drivits av investeringar och tillverkning för exportindustrin, men nu enas alla, från kinesiska
regeringsföreträdare till västerländska investmentbankers, om att landet måste skifta till en tillväxtmodell som drivs mer av inhemsk konsumtion än av investeringar.

”Om Kina inte kan bli en konsumtionsmaskin för sin egen tillverkning kommer det att bli ett problem för hela världen. Ekonomin i maj känns mycket svagare än i april, och april var redan en chock, om du tittar på siffrorna månad för månad inser vilken inbromsning som sker och att trenden har blivit negativ”, sade en högt uppsatt person på ett stort riskkapitalbolag med investeringar inom flertalet sektorer i Kina, till FT.

Investerare i Kina säger att de flesta sektorer utvecklas trögt och att nästan alla antar att större insatser från regeringen är på väg, vilket skulle inkludera stora satsningar på infrastruktur.

Tron om stimulanser har ökat eftersom det är ”valår” i Kina, där det styrande kommunsistpartiet väntas överföra makt till en ny generation av ovalda ledare. Därför väntas nödvändiga åtgärder vidtas, i syfte att upprätthålla tillväxten och den sociala stabiliteten i landet innan maktöverföringen.

”Många har ifrågasatt smartheten i att, med lätta krediter, stimulera ekonomin, men regeringens övergripande mål är att säkerställa att landet inte är för skört under de sista månaderna innan maktöverföringen”, sade Mark Williams, vid Capital Economics.

Analytiker menar att en ny runda av stimulanser är mer troligt på grund av att det största problemet inte är priset eller tillgängligheten på krediter utan snarare bristen på efterfrågan på lån, i en omgivning med minskande försäljning, stora lager, svaga vinster och överkapacitet.

”Svagheten i bankutlåningen som vi nyligen har sett beror inte på att krediter är för dyra utan snarare på att utsikterna är så dåliga att ingen vill
investera”, sade en ekonom på UBS, till FT.

Den kinesiska regeringen har uttryckt att eventuella nya infrastruktursatsningar ska riktas till områden där flaskhalsar existerar, som vatten- och avloppssystem, elnät, avfallshantering och miljösanering.

Många analytiker befarar dock att ytterligare stimulanser kommer att leta sig tillbalka till den lukrativa och redan överhettade fastighetsmarknaden.

På torsdagen sänkte Kinas centralbank depositräntan och räntan på ettårig utlåning med 25 punkter från och med idag, 8 juni. Depositräntan sattes efter sänkningen till 3,25 procent, medan den ettåriga utlåningsräntan sätts till 6,31 procent. Det var första gången som centralbanken sänkte styrräntan sedan 2008.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.