Home > Kineserna skyndar sig att köpa aktier

Kineserna skyndar sig att köpa aktier

Handelsveckan inleddes med starka resultat från den kinesiska aktiemarknaden. I princip varenda investerare skyndade sig för att köpa kinesiska aktier då myndigheterna över helgen ”antydde” att en stark aktiemarknad hjälper ekonomin.

Och det kan man lugnt säga. Ekonomiska studier visar att hur det går för aktiemarknaden är en ledande indikator för ekonomisk tillväxt. Högre priser på aktiemarknaden ökar konsumtionen på grund av förmögenhetseffekten – investerare uppfattar att förmögenheten ökar tillsammans med värdet i deras portföljer och är därmed mer villiga att spendera just nu istället för att skjuta upp det på framtiden. Detta är framförallt fallet när det kommer till hållbara varor och andra dyra varor.

Vad är nästa steg för kinesiska aktier?

Dessa nyheter var så stora att Google-sökningar på saker som ”hur öppnar man ett trading-konto på nätet” ökade dramatiskt. Många kinesiska trading-appar upplevde även driftstörningar på grund av det ökade antalet användare.

På ett sätt är detta gamla nyheter. Det är bara på sistone som USA har sett liknande beteende från investerare som har börjat med Robinhood för att skapa trading-konton för att köpa fraktionerade aktier i amerikanska företag. Resultatet? Starka resultat för företag som Amazon, Tesla, Microsoft och liknande företag medan resten av S&P500 underpresterar.

Man kan förvänta sig liknande resultat från den kinesiska aktiemarknaden. Vissa företag kommer fortfarande vara övervärderade medan andra kommer underprestera, men de pengar som pumpas in i aktiemarknaden bör hjälpa ekonomin.

En snabb jämförelse med de tre huvudsakliga aktiemarknaderna i världen (Kina, EU och USA) visar något intressant. Aktiemarknaden i Kina presterar redan bättre än USA och EU år 2020. Sanningen är den att de har haft ett försprång med tanke på coronavirusets spridning, där Kina var ett av de första länderna att kontrollera spridningen.

Timingen hade dock inte kunnat vara mer intressant. Europeiska aktier är inte lika intressanta på grund av en äldre befolkning, höga skatter och bristande exponering av tekniken bakom köpandet och säljandet. Amerikanska aktier verkar drivas av FANG-gruppen, där även Tesla och Microsoft bör läggas till.

Nu när den kinesiska staten officiellt har uppmuntrat investeringar i aktiemarknaden bör gapet mellan dessa tre stormakter öka ännu mer. Man bör inte bli överraskad av att se detta som ett av de första stegen i en plan från den kinesiska regeringen att skapa och konservera pengar.

Allt sammantaget avslutade coronavirus globaliseringen så som den tidigare var, och världens supermakter måste nu hitta nya sätt att växa.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto