Home > Kinesiska börser fortsätter stiga på grund av sänkta räntor

Kinesiska börser fortsätter stiga på grund av sänkta räntor

Kinas centralbank har sänkt räntan för andra gången detta år på grund av en fortsatt ekonomisk kräftgång, sämre handelsdata och en avstannande inflation.

Den kinesiska centralbanken sänkte styrräntan med 25 punkter till 5,1% i ett försök att stimulera landets tillväxt.

Det senaste året växte den kinesiska ekonomin med 7,4%, en nedgång från 7,7% 2013 vilket är den svagaste tillväxtsiffran på 24 år.

Sänkningen är den tredje sänkningen det senaste halvåret och kommer med en mängd andra stimulanser ämnade att elda på den kinesiska ekonomin, som till exempel skattesänkningar.
Kinas ekonomiska inbromsning förväntas vara ett tag framöver. IMF förutspår till exempel att den kinesiska tillväxten ska stabiliseras på omkring 6% fram till 2017. Landets ekonomiska problem sträcker sig också till fastighetsmarknaden, som varit inne i en bubbla som nu håller på att kylas av.

Ekonomer tror dock att den kinesiska räntan kommer att sänkas ytterligare, ner till låga 2% över en period.

Shanghai-börsen har på grund av detta nu nästan återhämtat sig från en nedgång i förra veckan på ungefär 10%, och är nästan tillbaka på sina högstanoteringar för året. Som tidigare sagt lär denna utveckling hålla i sig och förra veckans nedgång var ett utmärkt tillfälle att köpa in sig eller att köpa mer för de som vill. Denna nedgång har än så länge varit i linje med den nedgång som skedde i januari  i början av året och trenden pekar fortfarande spikrakt uppåt.

Med dagens stigningstakt tar det ungefär 5 månader innan Shanghai-index är tillbaka på sina högstanoteringar från 2007.

Hang Seng-index ser dock inte alls lika bra ut att köpa även om indexet har gjort en breakout från 25000-nivån och man kan urskilja en begynnande trend uppåt. Det är med andra ord Shanghai-indexet man bör inrikta sig på ifall man har för avsikt att spekulera i en fortsatt kinesiskt börsuppgång.

HSI2 Hang Seng-index

Shanghai-indexShanghai-index

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto