Home > Kinnevik får dåligt betyg av Nordea

Kinnevik får dåligt betyg av Nordea

Förväntningarna på Kinneviks portföljbolag Zalando är minst sagt höga och värderingen kräver bland annat att e-handelsbolaget så småningom omsätter 110 miljarder årligen.

Det skriver Nordeas investeringsstrateger i sitt veckobrev på måndagen.

Analytikers uppskattning av värdet på onoterade Zalando ligger kring 75 miljarder, menar Nordea. Banken har också räknat baklänges, via Kinnevik som äger cirka 36 procent av aktierna i Zalando, och kommit fram till att marknaden värderar klädbolaget till 82 miljarder kronor. För den summan skulle man få många andra tillgångar på börsen, konstaterar Nordea.

”Man får till exempel två Skanska om man lånar 20 miljarder kronor till. Man får hela Alfa Laval och 15 miljarder över. Man får nästan hela Tele2 och Millicom. Man får nästan två tredjedelar av hela det noterade fastighetsbeståndet på Stockholmsbörsen”, skriver Nordea som även konstaterar att en sådan värdering motsvarar drygt 5 gånger Zalandos förväntade försäljning under 2013.

Nordea räknar även på ett annat sätt för att sätta värderingen av Zalando i perspektiv. Givet ett p/e-tal på 15 krävs en nettovinst på 5,5 miljarder per år för att komma upp till 82 miljarder kronor. Det kräver i sin tur en rörelsemarginal på 5 procent på en omsättning kring 110 miljarder kronor.

”Alltså en stor del av den europeiska klädförsäljningen årligen”.

Nordea tror även att de låga inträdesbarriärerna, den höga konkurrensen och den i branschen framväxande policyn med gratis frakt och fria returer kommer att hålla vinstmarginalerna i e-handelssektorn nere. Banken pekar här på att rörelsemarginalen för Amazon har gått ned de senaste åren.

”Risken för fortsatt korrektion är överhängande. Vår rekommendation för Kinnevik är sälj”, avslutas avsnittet om Kinnevik och Zalando i veckobrevet.

I fredags, när marknaden satte fokus på Zalandos påstått avtagande tillväxten i internettrafik under fjolårets andra hälft, backade Kinnevik med nästan 6 procent. På måndagen fortsatte kräftgången – kring klockan 10.30 hade B-aktien sjunkit 1,8 procent.

Kinnevik
Kinnevik

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto