Home > Klart nedåtriktad trend för inköpschefsindex

Klart nedåtriktad trend för inköpschefsindex

Det säger Jörgen Kennemar, ekonom vid Swedbank och ansvarig för inköpschefsindex, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Man ska vara lite försiktig mellan månaderna, speciellt vid stora kast. Vi hade en ganska stark uppgång i juli och ganska stor nedgång i augusti, men tittar man lite längre tillbaka är det en ganska tydlig nedväxling i industrikonjunkturen”, säger han.

Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin har visat en stor volatilitet de senaste månaderna. I juli steg index oväntat till 50,6 från 48,1 i juni, medan analytikerna trott på en nedgång till 47,5. I augusti rekylerade sedan inköpschefsindex ned rejält till 45,1, den svagaste nivån sedan våren 2009 och klart under SME Direkts konsensusprognos på 49,5.

”Det är alltid en viss osäkerhet vid sommarmånaderna. Även om vi säsongsrensar kan det finnas vissa månatliga effekter som semestrar och tillfälliga planerade produktionsstopp för modernisering och renovering. Trendmässigt bedömer vi ändå att konjunkturen i industrin är på väg ned till följd av att vi har en svag efterfrågan på flera marknaden, inte minst EMU-länderna, dit vi har en stor export”, säger Jörgen Kennemar.

Han säger att det alltid är svårt att veta vilket som är den rätta metodiken för säsongsrensning, men påpekar att inköpschefsindex även icke säsongsrensat ligger under 50-strecket, även om det steg i juli. Samtidigt är det säsongsrensade inköpschefsindexet lägre än i augusti 2011, då det var 48,7.

Jörgen Kennemar konstaterar vidare att det svenska inköpschefsindexet var överraskande positivt under det första halvåret. Sverige stack då ut med ett inköpschefsindex som pendlade kring 50-strecket samtidigt som euroländerna var nere på 44-45. Nu verkar dock problemen i EMU ha kommit ikapp den svenska ekonomin.

”Det är först nu vi har sett en ganska kraftig nedgång. Det kan vara tecken på att den svaga konjunkturen vi sett i euroländerna slår igenom för svensk exportindustri, samtidigt som vi har en stark krona. Risken finns att vi kan få se en ganska tuff höst för industrin med en svag omvärld och en stark krona”, säger han.

Han säger vidare att industrins produktionsplaner också indikerar en svagare utveckling framöver. Produktionsplanerna, som ligger utanför inköpschefsindex och är mindre volatila, sjönk tydligt i augusti och har också gradvis skruvats ned från höga nivåer i början av året.

Jörgen Kennemar påpekar också att flera av delkomponenterna i PMI, sysselsättning och leveranstider, har pekat ganska tydligt nedåt under en längre tid.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto