Home > Kommer AUD och NZD prestera bättre än andra valutor under 2021?

Kommer AUD och NZD prestera bättre än andra valutor under 2021?

Det dominanta temat under 2020 på valutamarknaden har varit en lägre amerikansk dollar. Medan marknadens reaktion från början var att satsa långsiktigt på dollarn när aktiemarknaderna kollapsade såg Fed till att det fanns tillräckligt mycket dollar i systemet för alla.

Ända sedan detta har dollarn fortsatt nedåt. Då valutamarknaden består av valutapar visar växlingskursen värdet av en valuta jämfört med en annan. Om dollarn minskade måste det därför ha varit andra valutor som presterade väl, så vilka var det?

AUD och NZD – de starkaste fiat-valutorna under 2020

2020 kommer bli känt som COVID-19:s år. Det kan därför vara värt att dela upp året i två delar – innan och efter COVID-19-pandemin.

Om vi använder detta som mätvärde har AUD presterat bättre än alla andra stora valutor då den har stigit med 9,7% under året och 39,7% från den lägsta noteringen 2020. De som köpte dippen under 2020 tjänade med andra ord stora summor. Samma gäller även för NZD som avslutade året +31,4% och presterade därmed bättre än euron, och till och med mexikansk peso – en av de starkaste valutorna i år.

Minskad spridning av viruset

2020 har innehållit många intressanta händelser. Exempelvis hamnade oljepriset på under noll för första gången någonsin. Investerare överraskades även av att aktier slog nya rekord mitt under den värsta ekonomiska krisen någonsin.

Om det var något som var rimligt under 2020 så var det styrkan i AUD och NZD. De två länderna, Australien och Nya Zeeland, lyckades minska spridningen av viruset så pass mycket att Nya Zeeland kunde utnämna sig som virusfritt. Medan världen hade problem med hög smittspridning kunde dessa två ekonomier återhämta sig snabbt, och deras valutor återspeglar detta. Därför kan man säga att den australiska och nya zeeländska ekonomins styrka på ett korrekt sätt återspeglades av valutornas styrka under året.

Framöver ser det ut som att världen är redo att ta igen det som gått förlorat. Vaccinationen är i full gång och kan bidra till att ekonomin vänder, men förvänta dig inte att AUD och NZD kommer ge upp det de har ökat med. De två valutorna korrelerar även starkt med den amerikanska aktiemarknaden som en del av en risk-on-rörelse. Så länge som denna risk-on-miljö kvarstår är sannolikheten stor att AUD och NZD kommer fortsätta att prestera bättre än andra valutor.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.