Home > Kommer den amerikanska centralbankens åtgärder försvaga dollarn?

Kommer den amerikanska centralbankens åtgärder försvaga dollarn?

Sent i mars och tidigt i april har den amerikanska centralbanken köpt mer emissioner i sin statskassa i en aggressiv omstart av sitt program för kvantitativa lättnader. Under de kommande veckorna och månaderna kommer dock emissionerna att öka i en sådan takt att de kommer överstiga centralbankens ursprungliga APP-program. Så vad innebär detta för dollarn?

Kvantitativa lättnader – en liten del av centralbankens lättnader

De senaste månaderna har investerare hört mer från ordförande Powell än vanligt. Efter den första reaktionen att sänka räntan till noll slösade den amerikanska centralbanken ingen tid och utannonserat ett antal andra åtgärder som var menade att bidra med mer likviditet till USA och resten av världen. QE-programmet är ett av de största i världen och påverkan på USD har nu börjat synas – GBPUSD har stigit med 1 000 punkter från den låga noteringen i mars, och även AUDUSD och NZDUSD stiger.

Sedan den första april har den amerikanska centralbanken köpt värdepapper till ett värde av 733 miljarder dollar. Detta gjordes då de inte hade möjlighet att köpa alla emissioner framöver, och frågan är ifall privata investerare kan fånga upp skillnaden?

Om inte är risken att villkoren för USD-likviditet kommer erodera. Om inflationen fortsätter att sjunka under andra kvartalet 2020, vilket prognosen säger, kan en starkare USD tillsammans med deflation (dvs minskande inflation men fortfarande över noll) sätta igång en diskussion om negativ ränta i USA.

Powell på den amerikanska centralbanken har hittills nekat till att centralbanken tittar på negativ ränta, men de ekonomiska villkoren kan tvinga dem att göra det. Det finns trots allt precedensfall för det.

En del av de nya åtgärderna som utannonserades som svar på coronaviruskrisen var att den amerikanska centralbanken köpte kommunala obligationer, vilket de aldrig tidigare gjort. Och förra veckan började de även köpa ETF:er (Exchange Trading Funds).

För de som undrar hur mycket som den amerikanska centralbanken kan köpa för att skapa pengar är svaret ganska enkelt – de kan köpa mycket. Från bostäder och kommersiella byggnader till företagsobligationer och aktier – storleken på amerikanska marknader överstiger hundra biljoner dollar.

Förra helgen förklarade Powell under ”60 Minutes” hur centralbanken skapar pengar, på ett digitalt sätt. De köper tillgångar och krediterar konton med siffror.

Hittills har det inneburit mer USD i ekonomin. Men det kanske inte räcker hela vägen fram.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto