Home > Kommer den ökade inflationen i Storbritannien få räntan och bankaktier att stiga?

Kommer den ökade inflationen i Storbritannien få räntan och bankaktier att stiga?

Kommer den ökade inflationen i Storbritannien få räntan och bankaktier att stiga?

Den brittiska CPI-inflationsgraden steg till 3,2%, vilket är den största ökningen sedan 1997. Om den brittiska centralbanken beslutar att höja de historiskt låga räntorna som svar kan aktiekurserna sjunka, förutom bankaktierna.

I morse, onsdagen den 15 september 2021, meddelade Storbritanniens statistikbyrå att konsumentprisindexens mått på inflationen hade stigit från 2% i juli till 3,2% i augusti. För att sätta detta i perspektiv är det den största ökningen sedan det började mätas år 1997, och det är över den brittiska centralbankens inflationsmål.

Kommer centralbanken att tvingas höja räntorna till följd av detta, och kommer detta att sänka aktiekurserna i allmänhet, men leda till en prisökning för bankaktier? 

Vad är Inflation?

Inflation är den takt med vilken priserna på produkter och tjänster stiger, vilket innebär att pengarna du har idag blir mindre värda imorgon (och nästa månad och nästa år). Brittisk CPI-inflationen använder en standardiserad korg med konsumentvaror och tjänster – som transport, mat och sjukvård – som riktmärke för att se hur långt och snabbt priserna stiger.

En ökning av inflationen över 2% innebär att den brittiska centralbanken måste skriva ett brev till den brittiska regeringen för att förklara varför räntan ligger över sitt mål och vad de tänker göra åt det. En sak de kan göra är att höja räntorna, vilket bör få många aktier att sjunka i pris, medan bankernas aktier bör stiga.

Ska man köpa brittiska bankaktier just nu?

Stigande räntor är i allmänhet oförenliga med stigande aktiekurser. Högre räntor är negativa för företag eftersom de ökar lånekostnaderna för företagsinvesteringar, och de är negativa för aktiepriser eftersom potentiella investerare kommer att bli mer frestade att sätta in sina pengar på sina sparkonton snarare än att göra riskfylldare investeringar i aktier.

Även om det inte är garanterat kan banker dra nytta av höjda räntor. De kommer inte bara att locka till sig mer insättningar från sparare, de kan också ta ut mer ränta på de lån de ger till företag och privatpersoner. Den bästa tiden att köpa brittiska bankaktier som Barclays (BARC), Lloyds Banking Group (LYG) och Natwest Group (NWG) kan vara när deras aktiekurser är historiskt låga samtidigt som vi står inför en räntehöjning. Detta tillfälle är i så fall nu.

Var kan man köpa brittiska bankaktier idag? 

Londonbörsen erbjuder flera välkända brittiska bankaktier att välja mellan. Du kan även välja internationella aktier om du tror att inflationsökningen (och eventuella räntehöjningar) kommer att bli en global företeelse. För att köpa bankaktier behöver du en mäklare, och här är två av de bästa:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto