Home > Kommer ECB genomföra fler lättnader imorgon?

Kommer ECB genomföra fler lättnader imorgon?

ECB har på sistone haft press på sig att agera tidigare än konsensus på marknaden. Den andra vågen av COVID-19-fall i Europa har försvagat kontinenten – infektionerna har ökat exponentiellt, och även antalet dödsfall, åtminstone på sistone.

Till följd av det har regeringarna i Europa reagerat med nedstängningar och restriktioner, även om resultaten inte har varit framgångsrika. Spanien rapporterade att arbetslöshetsgraden ökade till över 16%, och framtiden ser dyster ut. Även Frankrike, Tyskland och Italien har rapporterat rekordmånga infektioner.

ECB-mötet imorgon kommer handla om penningpolitik. Som vanligt kommer ECB försöka vara proaktiva i sina ansträngningar att skapa hållbara förhållanden för företagen i regionen.

Vad kan ECB göra imorgon?

Morgondagens beslut från ECB, och den efterföljande presskonferensen kommer i ett viktigt skede. Man kan utan tvivel argumentera för att detta är handelsårets viktigaste ögonblick när det kommer till penningpolitik.

ECB måste inte bara överväga de underliggande ekonomiska förhållanden i Euro-området, men även vad som händer i resten av världen. När det kommer till COVID-19 känns det som att Europa är den värsta platsen att befinna sig i. När det kommer till ekonomin är det inte lika illa, trots de senaste restriktionerna och troligtvis de kommande nedstängningarna.

Externa faktorer kommer antagligen väga tungt för morgondagens beslut från ECB. Medan de kanske känner sig lockade att agera kan de besluta sig för att vänta tills i december. Konsensus är att ECB kommer vänta tills december för att leverera nya stödpaket, men risken är att det vid denna tidpunkt blir för lite och för sent.

Det tar tid för penningpolitiska åtgärder att få effekt. Ju tidigare en centralbank agerar desto bättre. I detta fall handlar det inte om att ECB inte har några verktyg i sin verktygslåda, för det har de. Men med tanke på de förnyade problemen i och med en andra våg kan ECB för en gångs skull bestämma sig för att vara mer proaktiva än vanligt.

Först och främst kan de utöka sitt program för kvantitativa lättnader. För de andra kan de sänka sin inlåningsfacilitet ännu mer. Just nu sitter den på -0,5%, men många menar att de kan sänka den ända till -1% fram tills det att lågkonjunkturen går över. För det tredje kan de stärka sin prognospolicy för de kommande åren.

Allt detta är åtgärder ECB kan vidta redan imorgon, och bordet är dukat för det. Men, ECB är kända för att inte överraska marknaden. Till skillnad från andra centralbanker (exempelvis Kanadas centralbank) överväger ECB noggrant alla sina kommunikationskanaler och försöker leverera ett penningpolitiskt beslut som ligger i linje med vad de har kommunicerat.

Hittills har de inte antytt att det ska komma några förändringar. Om det kommer några överraskningar från ECB kan vi förvänta oss att euron reagerar starkt. ECB har en ursäkt att inte följa reglerna denna gång. Alla kommer förstå omständigheterna, med tanke på hur pandemin har utvecklat sig.

Kommer ECB göra det?

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto