Home > Kommer ECB tolerera en högre EURUSD-kurs?

Kommer ECB tolerera en högre EURUSD-kurs?

Trading på valutamarknaden handlar om växlingskurser. För att få en klar förståelse av vad en växlingskurs är kan man tänka på det i form av värdet av en valuta jämfört med en annan. Den professionella FX-marknaden använder även konventioner för olika växlingskurser baserat på vilken valuta som används som bas – inhemsk eller utländsk? För traders innehåller denna definition allt de behöver veta om en växlingskurs.

Utöver växlingskursen, som exempelvis EURUSD, finns det även nominella och trade-viktade kurser. Exempelvis räknar ECB ut och publicerar EER – en nominell växlingskurs. Denna kurs är ett viktat geometriskt snitt på växlingskurser med de olika tradingpartners som Euro-området har.

Diagrammet nedan visar på skillnader, även om de är små, mellan EURUSD och EER, eller trade-viktad EUR. Av dessa två är den senare betydligt viktigare för ECB, även om inte många traders är medvetna om att den ens finns.

Trade-viktad EUR – ett orosområde för ECB

Det som sticker ut mest i diagrammet ovan är den skarpa ökning som EUR har upplevt under coronavirus-pandemin. En starkare valuta gynnar import eftersom den egna befolkningen upplever varor och tjänster från andra länder som billigare. På andra sidan myntet gynnar en svagare valuta export. Dessa beslutsfattare använder två nyckelkoncept när de sätter penningpolitiken för området.

Problemet kommer från den inhemska besparingsgraden. Under en kris sparar folk i regel sina pengar. En av de första sakerna som ECB gjorde under denna lågkonjunktur var att lätta villkoren. Detta gjorde dock även Fed och andra centralbanker, och både EURUSD-kursen och den trade-viktade EUR ökade i värde.

När EURUSD-kursen nådde 1,20 ingrep ECB verbalt. Från detta ögonblick har eurons styrka blivit en viktig del av deras utlåtanden.

ECB har rätt i att vara oroliga. Detta gäller framförallt för den trade-viktade euron. EER-40 återspeglar utländska valutor mot det geometriska snittet. De tio främsta av dessa valutor har en större viktning än den trade-viktade euron. Efter Storbritannien toppar USA och USD listan. ECB:s oro om EURUSD:s styrka är därmed rimlig med tanke på att styrkan påverkar det som är viktigast för ECB – den trade-viktade euron.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto